Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Larsson (MP) Nora: Höjd skatt räddar budgeten

Annons

Så har kommunfullmäktige tagit beslut om nedskärningar i välfärden på sammanlagt 27 miljoner under tre år. Barnomsorgen, skola och äldreomsorg ska spara 18 miljoner tillsammans. Inom socialtjänsten skall ytterligare 9 miljoner kapas. Totalt 27 miljoner kr inom kommunens kärnverksamhet – omsorgen om barn, unga, äldre och utsatta.

De ekonomiska bekymren i Nora kommun kommer inte som överraskning. Under flera år har varningsklockorna ringt och med lite planering kunde majoriteten visat ansvar inför budgetarbetet i december 2018.

Miljöpartiet och andra oppositionspartier lade sina treårsbudgetar då. Men tyvärr hade majoriteten fullt upp med att bestämma sig för vem som skulle vara kommunalråd. Det tog både kraft och tid, faktiskt hela tre månader innan man var överens. Så tid för politik och ekonomisk styrning fick vänta.

Det förslag som förvaltningen nu arbetat fram måste betecknas som en osthyvel över hela välfärdssektorn.

Noraborna tillsammans med oppositionspartierna har sannerligen fått vänta på att majoriteten ska börja bedriva politik. Så sent som för en månad sedan efterfrågade MP om de politiska förslagen till åtgärder för att få ekonomin i balans. Svaret var att tjänstemännen jobbar med frågorna.

Det förslag som förvaltningen nu arbetat fram måste betecknas som en osthyvel över hela välfärdssektorn. Om tre år kan cirka 40-45 färre personer komma att arbeta inom skola, barnomsorg och äldrevård. Det blir konsekvensen av majoritetens sparbeting. Det finns inte så många andra alternativ att spara på då lönekostnaderna är 75-80 procent av alla kommunens utgifter. Samtidigt som majoriteten stängt dörren för skattehöjningar. I stället får tjänstemännen återigen uppdraget att förklara hur besparingarna ska gå till. Och vi som undrar vad majoriteten tycker får vänta lite till.

Miljöpartiet anser att det vore katastrofalt att återigen börja montera ner det sköra fundament som välfärden vilar på.

MP föreslår i stället en skattehöjning på 60 öre, vilket motsvarar 150 kronor per månad för den som tjänar 25 000 kronor i månaden. Höjningen täcker cirka 13 miljoner av bristen i kassan. Därutöver vill vi öka intäkter på vissa avgifter, sänka ambitionerna rörande gatuunderhåll och gräsklippning, sälja ut vissa fastigheter, energieffektivisera med mera. Med det upplägg som vi presenterade på kommunfullmäktige senast, behöver inte kommunen spara inom barnomsorg, skola och äldrevård.

Kommunerna runt om i Sverige har under de senaste fyra åren sakta men säkert tagit sig över vattenytan och kunnat satsa nya resurser på barnen och vården. Miljöpartiet anser att det vore katastrofalt att återigen börja montera ner det sköra fundament som välfärden vilar på.

Det finns alternativ till majoritetens beslut om att såga benet av barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen. Den sociala hållbarheten, som är ett av målen för Nora kommun, måste ligga till grund för framtidens politik i Nora. Det har alla partier varit överens om – även om majoriteten verkar ha glömt det idag. Precis som man glömt vad politisk styrning är och istället lämnar tjänstemännen i sticket.

Jan Larsson

Miljöpartiet, Nora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel