Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järntorget får sin paviljong

Gamla anrika Järntorget får en toppmodern restaurangpaviljong.– Byggnaden är inte direkt den vackraste vi har sett, säger Ronnie Palmén (M), som är kritisk till beslutet.

På torsdagen blev det klart: Kommunen ska bygga en toppmodern restaurangpaviljong på 140 kvadratmeter på Järntorget i Örebro.

Investeringen kostar tre till fem miljoner kronor.

– Vi vill ha ett levande torg och vill ge en möjlighet för krögare att hyra restaurangen och ha uteserveringar, säger Hannah Ljung (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Alla är dock inte nöjda med det stora komplexet. Biträdande stadsantikvarie Erica Ek har påtalat att restaurangen blir dominerande och får ett uttryck som inte stämmer med de andra byggnaderna på det gamla torget från 1760.

Moderaterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet är också kritiska.

– Byggnaden är inte direkt den vackraste vi har sett. Sen är försäljning av alkohol på uteserveringar ingen kommunal verksamhet. I stället borde man under sommaren ta bort trafiken på Olaigatan så restauranger kan ha uteservering, säger nämndledamot Ronnie Palmén (M).