Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jasmins kontakter med sjukvården utreds

– Det här fallet kommer vi att gå till botten med. Det är självklart mycket allvarligt, säger Lars Rylander, verksamhetschef på akuten, när han fått kännedom om Jasmins tragiska död.

I fredagens NA berättade änkan Senada Rasak hur en kvinna på akuten telefonledes rekommenderade Jasmin att ge sin dödssjuke make te. Kvinnan önskade snar tillfriskning, hon tyckte att sjukdomsberättelsen tydde på influensa och att ett besök på akuten inte var nödvändigt. Dagen därpå dog Jasmin av lunginflammation.

Lex Maria-ärende

Nu kommer Lars Rylander så fort som möjligt att ta kontakt med anmälningsläkare Hans Holmberg och ärendet blir med all säkerhet ett lex Maria-ärende.

– Vi kommer att göra en samlad utredning där man går igenom samtliga telefonkontakter som Senada haft med sjukvården dagarna före dödsfallet, även med vårdcentraler och telefonrådgivningen.

Rylander förklarar att samtalet med akuten egentligen inte var ett rådgivningssamtal utan om ett besök, även om samtalet fick karaktären av rådgivning.

– Men det som hänt är givetvis ett nederlag för sjukvården. Så här får det inte bli, säger Rylander.

Kan inte mäkta med

Han vill också kommentera IVA-läkaren Lars Berggrens resonemang, att telefonrådgivning bara ska användas vid yttersta nödfall eftersom det är omöjligt att veta hur sjuk en person är utan att man träffas.

– Men om Lars Berggren menar att sjukvården ska ersätta all telefonrådgivning med besök så kan jag direkt säga att något sådant skulle vi aldrig mäkta med.

Änkan Senada tycker det är bra att dödsfallet nu ska utredas.

– Allt som kan göras ska göras. Det viktigaste är att det som hänt inte ska hända igen, säger Senada Rasak.