Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätteinsats av Axel Ekström – hyllas av experten: "Hans bästa lopp i livet"

Axel Ekström gjorde sitt livs lopp – och slutade på 17:e plats i fredagens Tour de ski-etapp, bara tolv sekunder från topp fem över tio kilometer fristil.
– Jättekul att de unga killarna får till det här i dag, säger han i SVT:s sändning.

Annons

Andraplatsen bakom Marcus Hellner i Bruksvallarna var Garphytteåkaren Axel Ekströms första, stora genombrott.

Poängplatsen i världscupdebuten i Davos och den mäktiga avslutningen till en femteplats för Sverige i världscupstafetten i La Clusaz i början av december hans andra och tredje.

Men på fredagen nådde 21-åringen från Klockhammar, ett par mil nordväst om Örebro, nästa nivå. På den femte av de sju etapperna i Tour de ski – ett tio kilometer långt fristilslopp med individuell start i italienska Toblach – körde Ekström in på 17:e plats: Elva placeringar bättre än hans tidigare bästanotering i ett världscuplopp.

– Hans bästa lopp i livet, sa kommentatorn Jacob Hård i SVT:s sändning och fick medhåll av sin expert Anders Blomquist:

– Otroligt kul att de unga killarna får till det i dag, för det är banne mig inte lätt, sa Blomquist och syftade förutom Ekström ockspå på Ulricehamnskillen Viktor Thorn som slutade på 16:e, två tiondelar före Ekström.

Ekström var före mängder av meriterade namn som dubble OS-guldmedaljören Daniel Richardsson och världsmästarna Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe och Devon Kershaw, och bara två sekunder bakom norske superstjärnan Martin Jonhsrud Sundby, sex sekunder från topp tio och tolv från topp tio.

– Taktiken var att gå ut på första varvet och bara mala på, hitta tekniken och hålla den, och sedan bara mata på så mycket jag orkade på andra varvet (tävlingen kördes över två varv på en femkilometersslinga). Det gick bra, tycker jag. Det var en tuff bana, inte mycket vila, det är bara att mata på hela tiden, så det var bland de jobbigare loppen jag har gjort, säger Ekström själv till SVT.

I täten tog ryssen Sergej Ustiugov femte segern på lika många etapper, bara fyra tiondelar före fransmannen Maurice Manificat men över 16 sekunder före trean Simen Hegstad Krueger, Norge. Marcus Hellner tog en femteplats, 26 sekunder bakom och var bäste svensk före Thorn och Ekström.

– Det var tufft, som väntat, det kändes väl hyfsat men inte riktigt så där att jag bara kan släppa lös så där. Den känns okej, säger Hellner till SVT och fortsätter:

– Jag har en hyfsad position och tid upp till pallen (i totalen), vilket är målet.

Hellner är åtta i sammandraget, hela 2.34 bakom Ustiugov men bara 37 sekunder bakom totaltrean Martin Johnsrud Sundby.

Ekström klättrade i och med fredagens succé till 29:e plats, och har nu 18 sekunders marginal bak till 30:e-platsen i jakten om nya världscuppoäng när touren avslutas.

Två etapper återstår: Ett masstartslopp i klassisk stil över 15 kilometer i Val di Fiemme på lördagen och så den legendomsusade avslutningen: Jaktstarten med mål på toppen av Alpe Cermis, som bjuder på 407 höjdmeter på bara 2,5 kilometer.

Fredagens 17:e-plats gav också Ekström 14 världscuppoäng (tidigare hade han tre totalt på hela karriären) och förde upp honom på åttonde plats i U23-världscupen.

Etapp 5, 10 kilometer individuell start (fristil)

1) Sergey Ustiugov 21,47,9

2) Maurice Magnificat +0,4

3) Simen Hegstad Kreuger +16,6

5) Marcus Hellner +25,8

16) Viktor Thorn +38

17) Axel Ekström +38,2

24) Daniel Rickardsson +54,1

37) Jens Burman +1,13,2