Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättekaninen till salu

Sugen på att köpa en gigantisk gul kanin? Nu har du chansen.
– Kaninen är till salu, säger konstnären Florentijn Hofman.

Under några intensiva sommarveckor byggde konstnären Florentijn Hofman tillsammans med sina medhjälpare den stora gula kaninen på Stortorget.

I dagarna återvände han till Örebro för att familjen hemma i Holland skulle få en chans att se den väldiga kaninen i verkligheten – innan den blir kaffe-ved eller kanske går ett annat öde till mötes.

"De behöver inte låtsas"

Barnen Dit och Das blir precis som alla andra barn hänförda när de få se kaninen.

– Det känns extra bra när barn tycker om ett konstverk eftersom de är ärliga. De behöver inte låtsas att något är bra, säger Florentijn Hofman.

Genom internet har han följt vilka reaktioner verket har väckt. De är mestadels mycket positiva. Och det gläder naturligtvis konstnären.

Vad tror du händer när Open art slutar den 11 september och kaninen försvinner?

– Många kommer naturligtvis att sakna kaninen men det kommer också att resultera i en i grunden bra sak – saknaden kommer att sätta igång ytterligare diskussioner om konsten i det offentliga rummet.

Det finns de som vill att kaninen ska bli kvar på Stortorget. Vad säger du om det?

– Det vore förstås intressant. Men i så fall borde den ha gjorts i ett annat material.

Florentijn Hofman har hela världen som sin arbetsplats. Projekt liknande kaninen på Stortorget har resulterat i konstverk av tillfällig art eller med en begränsad levnadslängd. Inte sällan samarbetar Florentijn Hofman med lokala hantverkare eller konstnärer. I Örebro tog han hjälp av lokala snickare. Samma sak gjorde han i Dakar i Senegal under konstruktionen av ett gigantiskt lejon i trä.

– Det är ett arbetssätt som är stimulerande på flera plan, inte minst blir man som konstnär en del av det som händer på platsen.

Färre tillfälliga konstverkSer man till Florentijn Hofmans hela produktion är ungefär hälften av verken tänkta att vara tillfälliga. Resten kan klassas som beständiga och är utförda i material som betong eller stål.

– Jag gör alltfler permanenta skulpturer och jag gillar det. Men den gula kaninen är speciell på många sätt. Den ligger framför maktens hus och bredvid statyn av Engelbrekt. Vet du vad han har i sin högra hand?

Ska annonseras ut i pressen

Faktum är att Engelbrekt har en yxa i sin hand. Och därmed är väl kaninens öde beseglat?

Nja, riktigt säker kan man inte vara. Precis när Florentijn Hofman ska till att gå till bilen och starta hemfärden till Holland säger han:

– Kaninen är till salu. Konsthallschefen Mats Nilsson ska sätta in annonser i rikspressen och bjuda ut den till försäljning. När jag ringer Mats Nilsson bekräftar han att kaninen är till salu. Men någon prislapp har den ännu inte fått.

Om inte annat kommer det här nog att förlänga kaninens liv som snackis.