Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jenny leder rid-lektionen på teckenspråk

Folkatorps ponnyridskola har fått 30 000 kronor i bidrag från Idrottslyftet för att erbjuda ridlektioner för döva till subventionerat pris. Ridinstruktör Jenny Grahn är själv döv och leder lektioner med teckenspråk.

De nya ägarna till Folkatorps ponnyridskola summerar sitt första halvår med att det först var väldigt regnigt och lerigt, och sedan kom snön som även den innebär en hel del extraarbete. Men nu är det åtminstone rent ute i hagen, där ponnyerna sedan i höstas går på lösdrift efter att dagens lektioner avslutats..

– Vi ville att de skulle få möjlighet till att vara mer ute. Det fungerar bra. Vi byggde ett vindskydd på 58 kvadrat och alla 24 ponnyerna går faktiskt in där tillsammans, säger Tomas Smideblad, en av delägarna till ridskolan.

Det är hans sambo Jenny Grahn som startat upp ridlektioner för döva. Hon torde vara en av få ridinstruktörer i Sverige som kan ge ridlektioner på teckenspråk, då hon själv är döv.

– Det är roligt för barnen att de får klara sig mer själva, istället för att mamma eller pappa ska vara med och teckna. Det underlättar även språkligt, eftersom det är långt ifrån säkert att föräldrarna kan alla hästtermer på teckenspråk, säger Jenny Grahn och får medhåll av Björn Ramström, pappa till åttaåriga Rebecka Ramström som är hörselskadad.

– Rebecka red tidigare med de hörande barnen och jag fick då vara med och teckna till henne. Nu har jag nästan blivit överflödig. Men det är bara bra, Rebecka tycker så klart det är roligare att ta instruktioner från en ridlärare än från mig, säger Björn Ramström.

Matilda Andersson från Örebro är en annan av eleverna under ridlektionerna på teckenspråk.

– Jag började rida för Jenny efter att Birgittaskolan haft en friluftsdag här. Tidigare har jag haft en egen häst, men det har jag inte nu längre, säger Matilda Andersson. Hon är ombedd av Jenny att vara lite av en ambassadör och sprida informationen kring ridlektionerna på teckenspråk till fler elever på Birgittaskolan.

– Än så länge har gensvaret för de här lektionerna varit mindre än vad vi trodde det skulle bli. Vi hoppas på att fler och fler ska hitta ut till oss, säger Tomas Smideblad.

– Nu är det väl ändå vår tur. Jag vill börja- NU! säger Rebecka Ramström otåligt då hon står utanför ridhuset med ponnyn Prinsen och väntar på att lektionen före ska ta slut.

Ryttarna måste under dessa lektioner inte bara koncentrera sig på att rida hästen utan även se på Jenny Grahns tecknade instruktioner. Det fungerar bra, då Jenny ger en instruktion i taget, och också till viss del går med bredvid ekipaget.