Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jerle stad – ett fysiskt kulturarv och ett immateriellt kulturhistoriskt minne

Beslutande myndigheter ska ha klart för sig att Jerle stad är ett för vårt land unikt kulturarv och således ska behandlas därefter. Jerle stad är inte endast vårt lands enda stad, den är dessutom en i högsta grad levande (om än liten) stad.

Under drottning Kristinas tid beslutades att i anslutning till vattenfallen i Jerle stad (eller Jerle kvarn som man envisas med att kalla platsen) skulle den betydande hamn anläggas varifrån Bergslagens malm skulle föras ut till världshaven. Och här skulle den stad byggas som skulle bli residensstad i ett nytt län, med landshövdingeresidens och domkyka, och med Carl Bonde som landshövding. Jerle stad fick stadsrättigheter 1642 och knektar sändes ut för att röja plats. Men att sedan Linde- och Nora-borna vägrade att flytta dit är en annan historia.

Även om Jerle aldrig blev den metropol man hade tänkt sig är alltså Jerle vårt lands enda stad som än i dag har kvar sina stadsprivilegier.

Vid kommunreformen på 1960-talet berövades alla landets städer sin status som städer och blev helt vanliga kommuner. Att man då glömde bort Jerle var kanske inte så märkligt. Invånarantalet hade ju inte ökat nämnvärt, men det räckte i alla fall till för åtminstone ett halvt stadsfullmäktige.

Även om Jerle aldrig blev den metropol man hade tänkt sig är alltså Jerle vårt lands enda stad som än i dag har kvar sina stadsprivilegier. Dessutom är Jerle inte ett avsomnat kulturminne utan en i allra högsta grad levande stad med stadsfullmäktige, sina egna skrönor och traditioner – och sina initiativ i världspolitiken.

Så lät man höra av sig vid den tid på 1980-talet då fransmännen utförde kärnvapentest i Söderhavet. Man protesterade genom det s.k. Jerlemanifestet där man lät världen veta att så länge fransmännen bedrev kärnvapenprov i Söderhavet skulle inte franska viner serveras i samband med stadsfullmäktiges representationsmiddagar. De diplomatiska relationerna med Sverige blev plötsligen ansträngda, och en delegation från Frankrike sändes för att tala den obstinata staden till rätta.

Komna med tåg till Frövi visade det sig emellertid att man inte kunde hitta staden i fråga, men när delegationen fick klart för sig vad det rörde sig om svalnade den världspolitiska upphetsningen.

Jerle stad är såväl ett fysiskt kulturarv som, vad man numera benämner, ett immateriellt kulturminne. Att ogenomtänkt och utan kulturhistorisk bakgrundskunskap ge sig på hamnanläggningen i den residensstad varifrån Bergslagens järn skulle föras ut på världshaven vore ett helgerån.

Carl Anders Lindstén

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel