Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jernhelja säsongspremiär i Pershyttan

Under länsmuseets temadag Jernhelja i lördags öppnades hyttan i Pershyttan för allmänheten att själva gå runt i hyttan och upptäcka. Jernhelja gav också möjlighet att gå marknad och träffa på olika djur.

Att arrangera Jernhelja är länsmuseets sätt att dra i gång turistsäsongen för besöksmålet Pershyttan.

– Pershyttan är unik på många sätt, men mest för att den är så välbevarad, berättade Henrik Sannerstedt, avdelningschef på Länsmuseet. I dag står guiderna strategiskt på olika platser i hyttan och alla får gå runt som de vill.

Loke Andåker, fem år, var en av de som gick ett varv i hyttan tillsammans med sina föräldrar.

– Jag gick in två gånger. Det var spännande att klättra i trapporna, säger han.

Under helgerna i maj och juni ges guidade turer i hyttan. Under juli är det öppet dagligen. De 20 guiderna som jobbar på länsmuseets besöksmål i Nora med omnejd, fiock nu också visa sina kunskaper.

Just i Pershyttan kommer också barnen att ha en egen avdelning under sommaren.

– Under tisdagar i sommar ordnar vi aktiviteter särskilt för barn, berättar Ulrika Sultan, kulturreservatsvärdinna vid Pershyttan. DVi tillverkar saker med anknytning till bland annat eld, vind och vatten. Till exempel kommer man att ha chans att tillverka sin egen vulkan.

Även under Jernhelja fick barnen vara med. I ett tält tillverkades drakar att flyga med.

Runt om hyttan pågick en marknad, där lokala hantverkare och livsmedelsproducenter sålde sina produkter. Flera djur fanns också på plats, till exempel ardennerhästarna Mille och Nisse.

– Vi bor här i Pershyttan och är ju på hemmaplan, berättade Ingvar Karlsson, hästarnas ägare. Hästarna drog vagnslass med besökare fram och tillbaka i Pershyttan.

Från Fjugesta kom konsthantverkaren Gunilla Larsholt. Hon jobbar med angoraull och har 28 angorakaniner som ger henne ullen, som hon sedan spinner och tovar. På hyttbacken visade hon hur man klipper angorakaniner för att få den bästa ullen.

– Angoraull av bästa slag varken fäller eller är ömtåligt, berättade hon. Det är en ull som anpassar sig efter temperatur. Man märker inte att man har det på sig.

Nora brukshundsklubbs medlemmar passade på att visa upp sina färdigheter i agility och presenterade sin verksamhet.

Som för att anknyta till Pershyttans historia kom amatörgeologen John Tarkkanen från Lindesberg, och visade prov på vilka olika mineraler man kan hitta i trakten.

– Det här anknyter till vår bygd som har en lång tradition av gruvdrift. Jag får många frågor, för intresset för vad som finns i marken är stort.

Katarina Hanslep