Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper ska arbeta som volontär i Skottland

Volontärsarbete i Skottland blir ett sätt att ta sig ut i världen. Jesper Almgren har genom projektet Communicare fått chansen och i oktober lyfter planet.

Annons

En viss nervositet finns där liksom anspänningen. Jesper kommer att fira 20-årsdagen i november på en helt annan plats än han brukar. Då har han lämnat föräldrahemmet i Bredsjö för elva månaders volontärsarbete i Edingburgh i Skottland. Jespers uppgift blir att jobba med handikappade.

Han gick John Bauer-gymnasiet med inriktning mot data, men upplever nu att det inte var riktigt rätt.

– Det är svårt att veta vad man vill efter grundskolan. Nu känner jag att det är människor jag vill jobba med. I somras arbetade jag med handikappade inom kommunens omsorg och trivdes bra.

Jesper har fått hjälp genom arbetslöshetsprojektet Communicare. Mattias Andersson är jobbcoach, mentor och bollplank.

– Min uppgift är att ge stöd och tips efter vägen, hjälpa till med det byråkratiska och med kontakter. Själva arbetet för att hitta sin väg i livet gör individen själv.

Volontärsarbete utomlands var något som tilltalade Jesper och via nätet har lämpliga projekt sökts fram. Hjälporganisationen Leonard Cheshire Disability i Skottland kändes perfekt.

– Det finns hundratals volontärsprojekt att välja mellan, men jag sökte bara hit. Och blev antagen.

Ytterligare tre ungdomar är antagna till detta projekt. De andra är från Tyskland samt Österrike. Jesper ska dela lägenhet med en tysk grabb och de har redan haft kontakt med varandra via msn på nätet.

– Enligt kontraktet ska vi jobba fem dagar i veckan, sex timmar om dagen. Vi kommer att få mat och uppehälle samt lite fickpengar.

Jespers uppgift blir att vara med på den guldkantade delen av de handikappades vardag.

– Hänga med på bio, gå och fika, hälsa på folk eller så.

– Jesper har verkligen helt rätt inställning som väljer att kliva utanför den egna tryggheten. Det är då man växer som människa. Vi på Communicare kommer givetvis att följa utvecklingen och vad som händer i Skottland, säger Mattias.

Annons