Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jilke om Lindesbergs lasarett: Varför svarar inte Edberger på frågan?

Replik på Charlotte Edberg-

ers (C) artikel i NA söndag 21 juni.

Du svarar inte på frågan om Centern står kvar bakom beslutet från september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

Frågan gäller alltså inte enstaka operationer som görs nattetid på Operationsavdelning, Lindesberg.

Men Edberger pratar bara om enstaka operationer.

Charlotte Edberger redogör inte för de tusentals patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi, som hittills färdigbehandlats på akutmottagningen, Lindesbergs lasarett, exempelvis sårskador, frakturer och proppfulla urinblåsor.

Dessa ska nu tvingas till ytterligare fem mils transport till akutmottagningen på USÖ eller ännu värre sju mils transport till akutmottagningen i Karlskoga, och sedan lika lång resa tillbaka!

Klarar akutmottagningen USÖ och Karlskoga denna ytterligare belastning utan ytterligare investeringar i personal, utrustning och lokaler?

Men fler än femhundra företagare, fyra fackföreningar och tusentals privatpersoner som lever och verkar i norra länet förstår och oroas. De förstår att i förlängningen innebär denna första stängning ett steg mot att slutligen helt stänga akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Det finns alltför många historiska exempel på samma ödesdigra utveckling med i början bitvis avlövning och slutligen stängning, i till exempel Ludvika, Avesta, Fagersta, Sala, Sollefteå och Mariestad.

De förstår att successivt stängd akutmottagning vid Lindesbergs lasarett kommer att negativt påverka infrastrukturen och därmed företagsklimatet. Och i förlängningen förstår de att försämrad akutmottagning på Lindesbergs lasarett kommer att påverka alla anställda och boende i norra Örebro län.

Under maj 2020 har samtliga partier på regional nivå fått frågan om de står kvar vid beslutet från september 2019 att börja stänga akutmottagningen Lindesbergs lasarett hela året halva dygnet för patienter med kirurgiska, ortopediska och urologiska problem.

Hittills instämmer SD, KD och V regionalt till att dra tillbaka detta beslut. Men Centern svarar inte på denna enkla fråga.

Står Centerpartiet kvar vid beslutet september 2019 att stänga akutmottagningen Lindesbergs lasarett hela året halva dygnet för patienter med kirurgiska, ortopediska och urologiska problem?

I så fall betyder väl det att Centerpartiet är ett centraliserande storstadsparti?

Peter Jilke

Läkare och kirurg

Ramsberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel