Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakims långa resa startade i EU

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Joakim Söder har rört sig inom och utanför EU de senaste åtta åren och skulle duga som affischnamn för EU:s ambitioner – människors fria rörlighet.

– Våga lita på dig själv, följ dina drömmar. Världen ligger öppen, i dag mer än någonsin, säger han.

Just nu är Joakim Söder tolk och språklärare i spanska i Örebro, nyligen hemkommen från Kamerun, snart på väg ut som reseledare i Sydamerika.

Det är väl inte enbart EU:s förtjänst att Joakim rest ut i världen, men det har spelat roll. Han hittade jobb i Barcelona och Norge via Arbetsförmedlingen och nu berättar han om sina utlandserfarenheter för 15 unga långtidsarbetslösa i Örebro som deltar i EU-projektet Job action plan Europe.

Joakim började som volontär i Kamerun och Ekvatorialguinea 2006, som lingvist i ett språkutvecklingsprojekt.

– I Kamerun finns 280 språk, många endast i talad form. Projektet gick ut på att skapa en ordlista till ett av dessa språk, bamessing.

Projektet stöddes av Sida. Det blev 1,5 år i afrikansk miljö för Joakim.

– Omvälvande, en chock i många avseenden, men jag har aldrig trivts så bra som där. Jag fick omvärdera många av mina svenska synsätt och värderingar.

– Vi kan ofta ha en attityd att vårt sätt att leva är det bästa, vi är effektiva och välorganiserade. Men jag lärde mig att det finns andra sätt att leva. När jag såg något konstigt som jag inte förstod intalade jag mig, det här är normalt här. Jag tog av mig de svenska glasögonen.

Som ung var Joakim Söder som de flesta jämnåriga. Funderade på studieval och yrke. Fann inget självklart.

– Det var nog det som drev mig ut från första början.

Efter Afrika blev det två år i Barcelona på ett call center. Hans spanska fick ny fart, inneboende hos en spansk dam som han fortfarande har kontakt med. Fick många internationella vänner, främst latinamerikanska.

– Där fick jag en av mina nyttigaste erfarenheter. Jag lärde mig sälja och det har man nytta av i alla mänskliga kontakter vare sig det handlar om att skaffa jobb eller att övertyga kompisarna att hänga med på capoeiraträningen.

En kort mellanlandning i Örebro och sedan Hurtigruten i Norge under några intensiva månader. Därefter ett språng till Västindien och Domikanska republiken för att besöka vänner och kolla efter möjligheten att starta något eget inom turismen. Men han återvände till Örebro via Spanien och Egypten, där hans bror arbetar.

– Jag är allt mindre bunden till Sverige. Här är det för kontrollerat och organiserat för min smak. Vi är för duktiga på att ordna allt, det blir för inrutat och det känns som vi tar bort själva livet, spänningen.

– För det ostrukturerade och uförutsägbara kan vara något positivt, det öppnar upp för kreativitet och möjligheter. Jag räknar med att återvända till Kamerun, skapa något inom besöksnäringen, boende som skapar möten mellan människor, en chans att bygga bort fördomar.

Vilka är dina erfarenheter av att jobba utomlands? Diskutera genom att kommentera artikeln.