Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobb för lagom lång teamplayer

En yrkesutbildning på tre månader – kan det vara möjligt?

Ja, Alexandra Valjarevic är entusiastisk när hon berättar om kurser för flygvärdar och flygvärdinnor eller cabin crew som det engelska uttrycket lyder. Just nu är möjligheterna att få jobb särskilt goda.

- Det finns fler arbetstillfällen än elever. De svenska flygbolagen City Airline vill ha 100 personer och Air Sweden 40, berättar hon.

Alexandra Valjarevic hade många års erfarenhet som flygvärdinna när hon började jobba för cabin crew-utbildningen hos Euroaula i Barcelona. Skolan har också kurser för dem som ska jobba med turism och den är knuten till universitetet i Barcelona. Flera spanska flygbolag har kontrakt med skandinaviska researrangörer och vill därför gärna ha svensktalande kabinpersonal, därför startades kursen.

De tre månadernas utbildning i Barcelona innehåller 315 timmars yrkesutbildning på engelska och 180 timmars språkkurs i spanska. Efter ett test blir man placerad på rätt kursnivå efter sina tidigare kunskaper i spanska – men nybörjare i språket är också välkomna.

- Just nu är det 100 personer som går utbildningen, säger Alexandra Valjarevic.

Den som vill kan förstås ordna boendet i Barcelona på egen hand, men annars hjälper skolan till så att eleverna kan dela centrala lägenheter med kurskamrater.

I yrkesutbildningen undervisar exempelvis piloter och flygvärdinnor om sina områden och läkare lär ut hur man ska ge första hjälpen vid sjukdoms- och olycksfall. Eleverna får också kontaktpersoner som arbetar som flygvärdinnor och flygvärdar.

Mot slutet av kursen kommer flygbolagen och rekryterar sin personal, och inför det drillas eleverna extra under övningslektioner. Till slut ska Cabin Crew-certifikatet delas ut. För att bli godkänd krävs bland annat att man haft minst 80 procent rätt på ett prov som det spanska luftfartsverket har sammanställt. Två dagars träning på flygplats, bland annat i simulator ingår också.

Alexandra Valjarevic, varför ska man gå denna utbildning, det finns ju kortare kurser i Skandinavien?

- Det är svårt att komma in i branschen, men det gör våra elever, de är eftertraktade. Skolan har professionella översättare som hjälper till med att skriva CV på engelska och spanska. Våra kurser är godkända för studiemedel från CSN.

Hurdana elever vill ni ha till utbildningen? - Det ska vara glada, öppna och väldigt serviceinriktade tjejer och killar, teamplayers.