Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobben finns på landet enligt Anna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I NA:s artikelserie om nya namn på valsedeln har det blivit dags för den nybildade lokalföreningen Landsbygdspartiet Oberoende (LPO) i Nora där lantbrukaren Anna Berggren inlett sitt politiska engagemang.

Politik har alltid varit viktigt i Anna Berggrens liv.

– Min familj var ursossar och sen gifte jag mig in i den blåaste familjen man kan tänka sig, säger Anna som valde att gå med i LPO på grund av att de sätter fokus på landsbygden.

– Vi är ett litet parti i sin linda som vill förändra genom att få makten i Nora att förstå att de på landsbygden ger till staden och nu vill vi ha något tillbaka, säger Anna och tillägger snabbt:

– Men vi är inget missnöjesparti.

Hennes egna hjärtefråga handlar om matproduktion.

– Sverige har den renaste maten i världen. Vi är duktiga och långt mer utbildade i råvaruproduktionen, det måste vi utnyttja bättre.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Vi vill att landsbygden och staden ska vara lika mycket värda, om vi betalar skatt till staden ska staden betala skatt till oss. Jag oroar mig över att landsbygden är på väg att dö ut, vill vi ha öppna landskap och egen matproduktion så måste vi värna om landsbygden.

Hur tycker du att Nora kommun ska förhålla sig till viltfrågan?

– Det är sorgligt, jag vet inget annat land där den här frågan är så infekterad. Personligen har jag inget emot vargen, men vi måste få skydda våra djur. Partiet vill att vargen ska vara inhägnad i speciella vargområden, tar den sig utanför dessa områden så får man skjuta.

Lagen om valfrihet, LOV har debatterats flitigt i Noras kommunfullmäktige, var står du i den här frågan?

– Partiet är inte emot friskolor, vi vill att man ska ha friheten men man måste styra vinsterna på något sätt. Man måste lägga sig i. Valfriheten är viktig men vi är restriktiva jämfört med hur det ser ut i dag.

Hur kan man skapa fler jobb i Nora?

– Partiet menar att det finns arbetstillfällen på landsbygden, och det gör det också. Det finns jobb till alla om man bara vill. Jag har så många exempel på duktiga ungdomar som tar för sig, men man måste kanske börja med ett skitjobb. Man måste bli bättre på att tolka marknaden och se var det behövs folk. Det handlar också om att lyfta statusen på vissa yrken och inte se ned på de som jobbar praktiskt med att till exempel städa toaletter, jag menar vilken arbetsinsats.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Vi är emot den invandringspolitik som har förts. Vi kan inte öppna gränserna utan att först ha boende, arbete och värdiga levnadsförhållanden till de som kommer. Vi måste bli bättre på att genast få in de som kommer i samhällets pussel, att börja jobba direkt är ett bra sätt att lära sig språket.

Vad vill du göra när det kommer till skola, vård och omrsorg?

– Det måste bli vettigare upphandlingar som följs upp och kontrolleras bättre. Vi är för att det ska vara valfritt men vi diskuterar någon form av kontroll av vinster.