Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben viktigast för S i Lindesberg

Lindesberg ska vara möjligheternas kommun. Så inleder Socialdemokraterna sitt lokala program inför valet i höst.– Jobben är den viktigaste frågan även lokalt, säger Bengt Storbacka, ordförande i arbetare-kommunen.

Annons

Partiet har pekat ut fyra huvudpunkter som det går till val på. Det är jobb, välfärd, utbildning och möjligheter. Frågor som inte är unika för Lindesberg, men där det finns mycket att göra lokalt enligt partiet. Socialdemokraterna hoppas kunna föra ut sitt budskap med minst 7 000 personliga besök hos väljarna.

– Jobben är a och o. Vi måste behålla de arbetstillfällen som finns och vi måste få hit nya.

Många går i pension

Någonstans mellan 20 och 25 procent av arbetskraften går i pension inom några år, då gäller det att det finns välutbildade unga som kan kliva in i stället. Och där pekar Bengt Storbacka på de möjligheter till samarbete som finns och som kan utvecklas mellan arbetsförmedling, företag och exempelvis Masugnen.

– Tyvärr saknar kommunen en fungerande näringslivsavdelning, där måste vi få en tydligare organisation. Om inte annat för att kunna stötta de företagare vi redan har, stora som små, säger Bengt Storbacka.

När det gäller utbildningen ser partiet med oro på att det blir färre sökanden till Lindeskolan.

– Här måste vi öka skolans attraktionskraft.

När det gäller skolorna finns även en annan aspekt som berör kommunens mindre skolor.

– Det måste finnas en gräns för var det är hälsosamt för eleverna och personalen. Därmed inte sagt att vi ska lägga ned skolor, men vi vill titta på kvaliteten. Om det betyder att samla resurser för att uppfylla målen, kan det betyda att en liten skola försvinner. Det här måste vi vara öppna med och diskutera.

Sedan har Bengt Storbacka en fråga han ömmar för lite mer på det personliga planet, att stärka Lindesberg som en köpstad.

– Att få staden mer stadslik, bygga ut stadskärnan och få en stark handel. Varför inte en liten galleria i Lantmännens gamla byggnad vid busstationen?

Annons