Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbet som ledare för en fond kräver rätt kompetens

Svar

... till ”SAK”, NA 9 maj.

Tack för dina gåvor till Hjärt-Lungfonden! Med hjälp av dina och andras gåvor har forskningen bland annat bidragit till halverade dödstal i hjärtinfarkt på tio år. Sedan vi startade 1904 har forskningen åstadkommit milstolpar som hjärt-lungmaskinen och trombolys som löser upp blodproppar. Just nu pågår forskning för att göra respiratortekniken ännu bättre och skonsammare.

Att samla in pengar till medicinsk forskning kräver samma ledarskap som vilken affärsdrivande verksamhet som helst. Med den professionalisering som insamlingsbranschen har genomgått, handlar det om kompetens på samma nivå som en högsta chef i näringslivet. Vi får varje år ansökningar från forskare för 1,5-2 miljarder kronor och Hjärt-Lungfonden, liksom de branschkollegor du nämner, finns på topp tio-listan av organisationer som samlar in mest pengar till sitt ändamål.

Vår generalsekreterare ansvarar för 40-50 erfarna och meriterade medarbetare från olika branscher. Allt för att tillgodose en rad olika intressenter – inte minst alla de miljoner människor i Sverige som lever med de sjukdomar vi finansierar forskning om. Lönen är satt av en enhällig styrelse. Som insamlingsorganisation redovisar Hjärt-Lungfonden verksamhetskostnaden enligt Svensk insamlingskontrolls regelverk. Vi placerar oss väl under gränsen för vad vårt arbete får kosta. Jag hoppas att jag på detta sätt har gett dig en tydligare bild av hur vi arbetar.

Anna Aderlund

pressansvarig Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel