Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Calais (S): Vägen fram till en ny bro och idrottshall i Askersund

Annons

Det är inte alltid enkelt att vara politiker och göra allt rätt, försöka leda en nämnd så att allt blir riktigt. Så har det nu varit både med Borgmästarholmsbron och eventuellt en ny idrottshall. Tänker därför dela med mig lite tankar och redogörelse om turer och varför saker blev som de blev och varför de är som de är.

Jag har förstått och fått till mig att det diskuterats en del om bryggan/bron. Av det som delas och sägs tillförs inte sanning och fakta eller inte ens alternativ fakta. Här kommer därför min syn på hur Kultur- och Tekniknämnden behandlat detta ärende.

Under hela 2017 informerade förvaltningen att kostnaden steg, denna information gjordes under punkten förvaltningschefen informerar, på dagordningen.

I början av 2017 äskade nämnden 3 miljoner för att byta ut bryggan/bron på grund av att den gamla var i ett alltför dåligt skick. Så dåligt att förvaltningen bedömde att antalet båtplatser måste reduceras under 2017 då risken att den kunde brytas sönder var hög med stor belastning av alla båtar.

Under hela 2017 informerade förvaltningen att kostnaden steg, denna information gjordes under punkten förvaltningschefen informerar, på dagordningen. Inga åsikter eller att någon ledamot ville lyfta detta ärende ytterligare noterades.

Alliansen har tydligt uttryckt att ytterligare äskanden från nämnderna inte kommer beviljas i Kommunfullmäktige utan det är upp till nämnderna att sköta detta inom sina egna budgetramar.

På nämndens möte av gjordes ärendet med votering. Resultatet blev att 8 ledamöter röstade för och 3 ledamöter emot.

Eftersom S/MP inte har egen majoritet så tog jag kontakt med dels Alliansens gruppledare och andre vice ordförande, dels vänsterpartiets representant, och delgav dem förvaltningens förslag till finansiering av kostnadsökningen.

På kultur och tekniknämndens arbetsutskott var beslutet enigt. Vid detta möte deltog Liberalernas representant som ersättare för Moderaternas ledamot.

På nämndens möte avgjordes ärendet med votering. Resultatet blev att 8 ledamöter röstade för och 3 ledamöter emot. Liberalernas och Sverigedemokraternas ledamot reserverade sig, och liberalen inkom med en skriftlig reservation.

Vad är bäst; att bygga en bro för 3 miljoner och inte ha några båtplatser med inga inkomster som följd, eller en bro för 6 miljoner som betalas av avgifterna?

Påståendet att en ”bilväg” har byggts faller på sin egen rimlighet. Det har aldrig, det är inte och kommer inte att vara en bilväg.

Även påståendet att pengar har tagits från gatuunderhåll är felaktigt. Det är från gatuinvesteringar som omfördelning gjorts.

Vad är bäst; att bygga en bro för 3 miljoner och inte ha några båtplatser med inga inkomster som följd, eller en bro för 6 miljoner som betalas av avgifterna?

Att man på nämndmöten inte vill ta till sig av information och föra fram sina åsikter när möjligheten finns utan vänta till det faktum att upphandling redan är utförd, är ren politisk taktik för att söndra och att försöka hänga ut andra för sig egen politiska vinnings skull.

Inget underlag om behov, storlek, placering eller kostnad utan helt plötsligt ska pengar reserveras för detta.

När det gäller idrottshallen kan jag inte se annat än det är bra om många partier tycker lika i denna fråga. Då är chansen större att det blir verklighet.

Såg en kommentar om att det vi gjorde i Kultur- och Tekniknämnden, när vi gav ett uppdrag att utreda idrottshallen, är ett ”trix”. Jag funderar över vad som är ett trix. För mig var det ett trix när det kom upp ett förslag på bordet i kommunfullmäktige, från Moderaterna, att budgetera 30 miljoner till en idrottshall. Inget underlag om behov, storlek, placering eller kostnad utan helt plötsligt ska pengar reserveras för detta.

När förslaget sedan kom upp i nämnden ställde jag frågan om man hade gjort någon utredning som kunde användas, svaret var att det inte fanns någon sådan kalkyl eller utredning. Summan var tagen helt i luften, ett politiskt spel för att få några röster till. Det kallar jag för att ”trixa”.

Min förhoppning om politik är att man driver frågor för kommunens innevånares bästa, att utveckla kommunen så mycket det går. Inte att lägga populistiska förslag som saknar grund i verkligheten.

Johan Calais

Socialdemokraterna, Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel