Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas fåglar tog honom till prestigefull final – "Hoppas på bilden på kungsfiskaren"

Fotografen Jonas Classon, ofta medarbetare i Nerikes Allehanda, har gått till final i tävlingen Nordic Nature Photo Contest 2017.

Grattis , Jonas ! Berätta om tävlingen!

– Stort tack! Tävlingen Nordic Nature Photo Contest går ut på att lyfta fram Nordens bästa naturbilder. Det är första gången jag deltar i någon tävling med mina naturbilder så det känns därför lite extra roligt att vara vidare till finalen.

– Jag vet ännu inte vilken eller vilka bilder som gått vidare i vilken kategori. Jag skickade in mina bidrag i höstas och fick svar idag (tisdag) att en eller flera bilder är vidare till finalen. Jag hoppas och tror att det är bilden på kungsfiskaren som gått vidare.

Det verkar som om du mest gillar att fotografera fåglar.

–Jag fotograferar helst ugglor. Det finns många andra djur och fåglar att fotografera men just ugglor är speciella. De är ett väsen från urskogen. Ögonen gör att de påminner lite om en människa.

Vad ska man vara utrustad med för att få en bra bild?

–Det bästa sättet för att ta en bra fågelbild är att sitta i ett gömsle och vänta. Ibland tar det flera dagar och veckor innan man får bilden som man är uteefter, men det är oftast värt det. Man får ju semester till på köpet, och kaffe. Utrustningen spelar ingen roll om man inte har tålamod.

Vad är en bra naturbild?

– Att ta en bra naturbild är svårt. Av tusentals bilder varje år är kanske fem, sex av dem riktigt bra. Det är så mycket att ta hänsyn till. Man ska ju inte bara ha motivet på rätt plats vid rätt tid och i rätt ljus, det ska hända något ibilden också. Bilden på kungsfiskaren är ett bra exempel. Fågeln har precis fångat en fisk och landat på en kvist framför gömslet där jag sitter. För att svälja fisken måste den kastas rätt så att huvudet pekar in mot svalget. Jag hade tur som fick en bild när fisken är i luften på väg ner i kungsfiskarens gap. Man ser nästan paniken i fiskens ögon. Det är en bra bild som tog många timmar att få.

Du har en pågående utställning nu, berätta ?

– Ja, min utställning ’’Gryning i skymningsriket’’ pågår just nu på Marieberg Galleria.Där kan man se mina bästa bilder från 2016.

När ska du nästa gång ut i naturen för att ta bilder?

– Jag är på väg ut nu!