Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas ville inte bli en grå politiker

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Jonas Millard växte upp med mormor och morfar i Örebro som fast punkt. På gymnasiet blev SD:s dåvarande partiledare Micke Jansson en ny förebild.

Att Jonas Millards första SD-kontakter var med partitoppen tror han påverkat hans egen bild av partiet.

– Som partiledare var Micke Jansson tvungen att vara ganska polerad, och noga med att inte ha med några element som gillade att vifta med högerarmen, säger Jonas Millard, som själv alltid blir lika upprörd när folk kallar SD för nazistiskt.

Han är född i Värmland, mamma var 18 år och ensamstående, och flyttade snart till föräldrarna i Örebro.

– Vi bodde på övervåningen i deras hus i Lillån. Sedan har vi flyttat runt väldigt mycket, säkert femton olika adresser. Vi var en hel del i Grekland också, jag lärde mig till och med lite grekiska.

Först i nioårsåldern fick Jonas Millard kontakt med sin pappa.

– Alla barn verkade ha en mor och en far, men jag hade ju bara en mor. Jag frågade, och mor sa nånting i stil med: Du har också en pappa, och du kan få ringa honom.

Telefonsamtalet minns han väl.

– Jag satt inne i sovrummet och tog upp den där telefonen och var jättenervös. Jag tror till och med att jag hade skrivit upp på en lapp vad jag skulle säga. Sedan bestämde vi att jag skulle åka och hälsa på.

Som 12-åring bodde han ett år hos pappa i Forshaga, men saknade Örebro. I dag har de bra kontakt, om än sporadisk.

– Min relation till mamma är lite krångligare. Jag flyttade hem till mormor och morfar på sommarlovet mellan åttan och nian.

Där bodde Jonas Millard tills han blev sambo som 17-åring. Morfar har nyligen gått bort, men mormor är fortfarande viktig i hans liv. På gymnasiet blev även partikamraterna i SD viktiga. Av någon anledningen blev invandringsfrågan avgörande för Jonas Millard. Vad det bottnar i kan han inte riktigt svara på.

– Jag har funderat, men vet faktiskt inte. Jag gick högstadiet på Navet, och där hade jag vänner som var både skinnskallar och invandrare. Men det var inga motsättningar, invandrarna var inte utanför.

Har du själv känt dig diskriminerad av invandrare?

– Nej, det har jag inte heller. Men kanske att jag tyckte att samhället hade förändrats för snabbt.

Han minns att han såg SD:s klistermärken, då med en fackla som symbol, och att han läst en partitidning, men inte hur han fick tag på den. Jonas Millard konstaterar att SD var ett ännu mer kontroversiellt parti då – kanske var det just det som lockade.

– Jag var ju ung, och om jag skulle engagera mig kunde jag inte tänka mig att bli någon grå politiker.

Jonas Millard letade på SD på internet, läste partiprogrammet och fyllde i en intresseanmälan. Morgonen efter ringde partiledaren själv, Micke Jansson som bodde i Örebro.

– Gud vad nervös jag blev, men han pratade och frågade om jag ville vara med på ett möte.

Han fick följa med och dela ut flygblad, sedan följde en tid med olika SD-aktiviteter ungefär två gånger i veckan.

– Vi byggde upp en relation och Micke blev en sorts förebild. Jag hade ju haft det lite trassligt, och han var balanserad och pragmatisk. Något år senare blev jag också invald i styrelsen.

Jonas Millard tycker fortfarande att frågan om begränsad invandring är central för att det inte ska uppstå parallella samhällen och utanförskap.

Vad är din drivkraft?

– Att få ut budskapet på ett riktigt sätt, även i media. Att förändra samhället och att SD blir mer av makthavare. Jag vet att vi är med och påverkar även om ingen skulle säga det offentligt i talarstolen.

När är det roligast?

– I politiska debatter och när man får möta väljare. Allra roligast är det när man träffar någon som först är kritisk och som ändrar åsikt när man pratar.

Svårast tycker han det interna är: Att sammanfoga alla åsikter som finns i partiet.

– Partiet växer så snabbt, och då blir det slitningar. Det gäller att få alla att jobba tillsammans.

Nu står Jonas Millard på riksdagslistans plats 44, och har sagt upp sig från nattjänsten som skötare som han varit tjänstledig från.

Om han lämnade politiken vill han nog läsa vidare, kanske inom data, ekonomi eller juridik.

Vilka frågor blir viktigast i Örebrovalet?

– Barngruppernas storlek i förskolan, arbetslöshet och, beroende på hur vi lyckas, invandringen eller att kommunen styrs så mycket genom bolag.

Vilka är de tre viktigaste utmaningarna?

– Arbetslösheten tillsammans med det splittrade samhället, det hänger ihop. Och en tryggare skola.

Jonas Millard (SD)

Ålder: 32 år

Familj: 8-årig dotter, ny sambo.

Uppväxt: Född i Värmland, uppvuxen i Örebro. Läste el och data på Tullängen.

Tidigare jobb: Försökte starta egen firma men IT-bubblan kom emellan. I stället blev det lagerjobb, sedan socialpsykiatrin. Jobbade natt i 6–7 år på stödboende i Hagaby, landstingsråd 2010, kommunalråd sedan 2011.