Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonson tillbaka för sista gången

Han är en av Örebro-fotbollens största någonsin.
Även om större delen av karriären utspelats på andra håll.
I kväll kommer Mattias Jonson hem, för ett sista framträdande på Behrn arena.
– Det ska bli kul. Det var väldigt länge sedan jag spelade en tävlingsmatch i Örebro, säger Mattias.

37-åringen har en karriär bakom sig med landskamper och proffsspel. Hans 2–2-mål mot Danmark i EM 2004 tog Sverige vidare från gruppspelet, och i danska Bröndby hade Jonson en egen fanclub.

Sedan 2005 är Djurgården hans klubbadress, men de senaste åren har kantats av skador.

– Muskelskador hela tiden. Bristningar. Men nu känns det riktigt bra, och har gjort de senaste månaderna, säger Mattias.

På tio omgångar tog Djurgården sju poäng, utan Mattias. Med Jonson sedan 4–0 mot Göteborg och 3–0 mot Syrianska.

Du är tydligen oerhört viktig fortfarande?

– Haha, ja, jag hoppas ju att jag kan bidra en del. Men jag är inte ensam. Magnus Pehrsson har fått ordning på bitarna, och vi har hittat ett spel som passar laget.

Hans senaste framträdande i Örebro i allsvenskan är gammalt. 1999 med Helsingborg.

– Då var det en helt annan arena. På Behrn arena har jag bara spelat en träningsmatch i februari för några år sedan. Det blir speciellt, Örebro är alltid hemma, även om vi nu är rotade i Stockholm, säger Mattias, som har fru och två söner i familjen på Lidingö.

Ni kommer med stort självförtroende?

– Ja, det gör vi. Jag vet att ÖSK saknar några viktiga spelare, men också att de har ett lag med goda ersättare som är trygga i hur Sixten vill spela. Det blir en svår match.

Djurgården är fortfarande indraget i bottenstriden.

– Så är det. För oss handlar det om att försöka nosa på vår maxnivå så ofta som möjligt. Trycket har lättat lite med de två senaste vinsterna, men läget är fortfarande allvarligt.

Du har tidigare varit kritisk till spel på konstgräs. Hur ser du på det nu?

– För några år sedan var det inte bra. Men de senaste modellerna är väldigt sköna att springa på, så det är inga problem. Och Örebro har väl fått ny matta i år?

Jo, så är det. Jonson får prova den i kväll.