Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordens tillstånd kräver nya lösningar

Replik

Agneta Blom skriver i NA 31 januari att XR (Extiction rebellion) aktivisternas kroppsspråk framstod som hotfullt.

Det är känt att oförutsedda händelser som demonstrationer och andra ickevåldsaktioner kan väcka obehag hos den målgrupp som utstår dem. Demokratin och dess trygga långsamma ordning respekterades inte, några främlingar avbröt en samling där folkvalda höll sitt möte. Men vad ville dessa avbrytande människor säga? Att vi står inför ett gemensamt ansvar och arbete av aldrig tidigare skådat slag. Att vi alla måste samla oss nu och omforma oss i gemensam kraft för att klara att lösa planeten Jordens tillstånd. Det kräver nya lösningar som dessa främmande besökare konfronterade er partipolitiker att ni ska ta er an, det är ju era beslut som gäller, era råd som följs, er som vi alla har valt, ni som fått vårat förtroende att leda Örebro kommun.

Vi är alla om att äta, vi är alla om att nyttja de transporter och fabriker som möjliggör att vi har mat och prylar att köpa. Men klimatfrågan gör att vi behöver förändra läget.

Det kan väcka tillfälligt obehag att bli konfronterad av en grupp personer (här sjungandes och icke nåbara för kommunikation). Men jag tänker – precis som XR skriver i NA 17 februari – att det är viktigt att inse att det mycket större obehag som vår vardagliga livsstil innebär för Jorden. När jag går på cykelbron över motorvägen där jag bor, susar bilar och långtradare förbi under mig, i en evig ettrig ström. Ingen tänker på avgaser.

Ursäkta men vi måste avbryta!

XR må associeras med diverse revolutionära krafter. Men se det de säger som viktigt: kan vi ta deras budskap på allvar? Krav på Klimatnödläge: är det något att ta till sig och utifrån det omordna våra liv som vi lever i Örebro kommun ? Vi är alla om att äta, vi är alla om att nyttja de transporter och fabriker som möjliggör att vi har mat och prylar att köpa. Men klimatfrågan gör att vi behöver förändra läget. Ifall konstgödsel och insektsgift läcker ut i jorden och grundvattnet och skapar syrebrist så att havets och sjöars fiskliv dör, så får vi förstå att vi behöver avstå ifrån dessa sorters metoder, och välja om – till exempelvis ekologiskt – istället.

Tillämpar vi det tankesättet angående allt som produceras och används, blir det inte många saker som fungerar. Varken bensinbilen, den animaliska maten, de nyproducerade kläderna (med ett kilo kemikalier per en (1) vanlig ny T-shirt) eller de importerade varorna från hela världen håller måttet när man granskar dem med Jordens hälsa i åtanke. Det är här vi får börja och det vore stärkande om kommunens folkvalda politiker ger sitt stöd för att det är nu som vi alla faktiskt bör förändra den kollektiva livssituationen genom att finna nya bra hållbara sätt att leva och nya vägar att fokusera inom det fredliga samhället. Till exempel genom att införa Klimatnödläge i Örebro kommun.

Hanna Sjöberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel