Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jörgen jobbar för att minska utanförskap: " Ensamhet är som en folksjukdom"

De flesta av oss upplever ensamhet då och då. För några dröjer sig känslan kvar under lång tid. Men det går att bryta invanda mönster.
– Ensamhet är ju näst intill en folksjukdom idag. I alla åldersgrupper och särskilt bland äldre. Så ska det inte vara, tycker Jörgen Danielsson, ABF i Örebro.

Jörgen Danielsson är ombudsman på ABF i Örebro Län och hans roll är att möjliggöra att människor med samma intressen kan träffas.

– Det bästa sättet att själv utvecklas är att göra det tillsammans med andra. Du lär av andra och bidrar själv med dina erfarenheter. Inom ett ämne som intresserar dig.

Studiecirkeln som plats för att mötas är genial. Här sker ett kunskapsutbyte mellan deltagarna där alla bidrar med att bygga kunnande.

– Titta igenom vårt utbud och se om någon kurs passar dig. Och vi stöttar gärna med lokal om ni är några stycken som vill starta en studiecirkel. Ämnet bestämmer ni själva och vi går in i samarbeten som bygger på arbetarrörelsens värderingar om allas lika värde.

ABF är ett kitt för gemenskap

Ett av de områden där ABF har spelat stor roll är musiken. Var skulle spelsugna band ha träffats om inte musikhusen fanns?

– Det svenska musikundret hade inte funnits utan ABF, fortsätter Jörgen med glimten i ögat. Det är så otroligt många som genom åren utvecklat sitt musikintresse med hjälp av ABFs lokaler och instrument.

Musiken har gjort en annan värld möjlig för dessa. Och det är målet med ABFs verksamhet: Att göra en annan värld möjlig. På flera sätt.

– Ensamhet är ju näst intill en folksjukdom idag. I alla åldersgrupper och särskilt bland äldre. Så ska det inte vara. Därför stöttar ABF PROs aktiviteter, evenemang som vi vet skapar trivsel. Vi går också in och ger stöd till olika musikevenemang på äldreboenden.

Just nu färdigställs en stor konferenssal på ABF i Örebro. Den kommer att rymma ca 200 personer och här kommer du att kunna ta del av allt från föreläsningar som ger ökade insikter och skapar opinion till teaterföreställningar och konserter.

– Vi har hela tiden nya projekt på gång och vårt mål är alltid att lyfta viktiga frågor. Det kan vi nu göra i ännu högre grad i den nya eventsalen.

Ett annat projekt som snart går i lås är ABF-drömmen om ett Allaktivitetshus i ett av Örebros bostadsområden. Ett kulturhus där du kan dansa, spela i band, utveckla hiphop, sjunga i kör, hålla på med hantverk, laga mat – ja umgås och ha kul tillsammans med andra.

– Hyresgästföreningen och Unga Örnar är också engagerade och genom dem är vi på plats ute i verkligheten i bostadsområdet. På så sätt kan vi på riktigt lyssna in vilka intressen och behov som finns.

Men också på andra ställen än i centrala Örebro öppnar ABF upp för möten mellan människor. Replokaler finns i Askersund, Laxå, Hallsberg, Kumla och i Karlskoga där lokalerna är nya. Och på platser med ett mindre kulturutbud satsar ABF dessutom lite extra. Som exempelvis i Ljusnarsberg och Hällefors.

– Vårt mål är att genom samvaro ge människor förutsättningar att själva utveckla sina liv, avslutar Jörgen Danielsson ombudsman på ABF i Örebro län.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och ABF Örebro Län och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
ABF Örebro län
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succéprojektet förlängs – Åsa på ABF Örebro län är tacksam: "Inte så enkelt för dem som aldrig har gått i skolan som barn"

På Trappan får utlandsfödda kvinnor hjälp att hitta rätt på arbetsmarknaden och bygga upp sitt...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Succé för örebroaren Annelis nybörjarkurs i akvarellmålning – digitala studiecirklar hyllas: "En klar ökning i och med pandemin" 

På ABF Örebro län har studiecirklar och föreläsningar fortsatt under pandemin. Snabbt ställde man...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Emelie på ABF Örebro Län stöttar lokala initiativet Folkets Trädgård i Ställdalen: ”Att lära känna varandra är förutsättningen för en levande bygemenskap ”

Folkets Trädgård i Ställdalen har under sommaren blivit den mötesplats för byborna som...
ANNONS FRÅN ABF ÖREBRO LÄN

Jörgen jobbar för att minska utanförskap: " Ensamhet är som en folksjukdom"

De flesta av oss upplever ensamhet då och då. För några dröjer sig känslan kvar under lång tid....
ANNONS FRÅN ABF

Ewa och Tantpatrullen i Örebro slåss för rättvis ekonomi - "Kvinnor ska kunna leva på sin pension"

Kanske har du sett dem, de sjungande och skanderande kvinnorna i sina röda baskrar och likaledes...