Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ju besvärligare något är desto mer taggad blir jag”

Energin bubblar kring Anneli Hedelin som ofta har virknål och nystan i fickan för att ta vara på stunderna. Med nyfikenhet och upptäckarglädje delar hon också med sig av sina kunskaper.

Energin bubblar kring Anneli Hedelin som ofta har virknål och nystan i fickan för att ta vara på stunderna. Med nyfikenhet och upptäckarglädje delar hon också med sig av sina kunskaper.

Köket är hjärtat i huset. Här samlas familjen tillsammans med de fem katterna som stolta tassar omkring med svansarna i vädret. Här dukar Anneli Hedelin också gärna upp vad hon för tillfället jobbar med. Just nu står spinnrocken mitt på golvet och ullen i en korg vid sidan. Hon gillar att jobba från grunden, vill veta hur det går till och känna känslan att följa processen från fårets ull till en färdig produkt.

Att arbeta med händerna är inget nytt för Anneli, men hon har långt ifrån alltid sysslat med handarbeten. Under uppväxten i Rombohöjden, en by utanför Hjulsjö i Hällefors kommun, sneglade hon mest mot traktorerna. När det väl blev dags att välja gymnasieutbildning kändes det naturligt att gå verkstadsmekanisk linje.

– Hemma på gården var jag den mest tekniska och det var där jag högg in.

Handarbete och hantverk fanns omkring henne, men inte tiden. Under uppväxten hos farmor och farfar såg och noterade hon vad de äldre pysslade med, men det stannade vid en tanke. Långt senare väcktes suget och genom att plöja böcker, prova, läsa mera och prova igen har Anneli lärt sig en mängd olika tekniker. I dag håller hon kurser, delar med sig av kunskaperna och lär andra.

– Det har alltid gått i 180. Jag har exempelvis svårt att åka på semester och bara ta det lugnt. Då längtar jag hem.

Kanske där finns en rastlöshet. Anneli kallar det själv överskottsenergi som hon får utlopp för när hon drar igång med sina olika projekt.

– Jag har svårt att sätta gränser och jag kör också slut på mig själv mellan varven. Då får jag sitta stilla en dag eller så. Sedan drar jag igång igen.

Inspiration hämtar hon omkring sig hela tiden. Ögonen far över detaljer som registreras och kan komma till användning i något annat sammanhang. Det kan vara färgkombinationer, mönster eller linjer.

Kraft och återhämtning söker hon i naturen. Anneli är jägare och sitter gärna med bössan på pass. Där hittar hon lugnet även i sig själv.

En konstnärlig ådra finns där. Förr målade Anneli tavlor, men den delen har yngsta dottern fått ta över. Nu skapar Anneli med ull, garner, tyg och tråd.

– Jag vet aldrig vad det blir när jag sätter igång. Börjar jag på en mössa kan det mycket väl bli en kjol, eller tvärtom, innan jag är klar. Några mönster följer jag aldrig.

Tankarna flyr iväg fritt och idéer läggs till idéer. Blir det inte som Anneli tänkt sig repar hon upp och börjar om från början. Gång på gång om så krävs. Slutprodukten blir ofta en överraskning. Även för henne själv.

Tålamod? Ja, kanske.

– Det mesta jag kan har jag lärt mig själv, genom att prova mig fram. Envisheten är nog den största drivkraften. Jag ger mig inte. Det ska gå.

Att ständigt ha något på gång och något för händer är en del av vardagen. Anneli kan inte tänka sig något annat.

– För mig är det livskvalitet. En livsstil.

Hon är den som snabbt hoppar över hindren och i stället ser lösningarna. Problem är till för att besegras.

– Är hindren för höga, då kravlar jag sista biten. Ju besvärligare och svårare något är desto roligare och mer taggad blir jag. Allra bäst går det att jobba under press.

Sitt sinne för att fixa har hon nytta av i sitt nuvarande yrke som vaktmästare inom kommunens omsorg.

– Jag får träffa en massa folk och vara något av problemlösare. Det passar mig.

Strängarna på lyran är många. Även om Anneli är en praktiskt lagd kvinna har hon plockat en hel del poäng på universitetet. Där är det miljövetenskap, biologi och fysiologi som gällt. En period jobbade hon som hälsoinspektör i Filipstads kommun.

– Jo, jag har hunnit med en del, säger hon och skrattar.

Hon är ett energiknippe, ger snabbt svar på tal och skämtar. I Annelis sällskap är det svårt att ha tråkigt.

Birgitta Skoglund

019-15 54 82

[email protected]

FAKTA

Namn: Anneli Hedelin.

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Lars, fyra döttrar och fyra barnbarn.

Bostad: Gården Gunnarshult mellan Hjulsjö och Björksjön.

Jobb: Vaktmästare inom kommunens omsorg.

Detta visste du inte om Anneli...

– Jag är oerhört intresserad av Sveriges historia. Det är en passion och jag läser massor.

Anneli om...

..politik.

– Jag har var själv engagerad i lokalpolitiken men vände snabbt och gick ut. Återkom med frågan då det finns någon politik igen.

...religion.

– Alla ska få tro på vad de vill. Jag är inte religiös, men har en egen tro.

...tystnaden.

– Ska det vara tyst? Men det är det heller aldrig. Vi omges ständigt av ljud.

...att bo i Hällefor kommun.

– Har det någon betydelse vilken kommun man bor i? Är det inte lika överallt? Men det är här jag har mina rötter.