Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juggerfestival lockar lag från hela världen

Finnsjöstrand blir spelplatsen när Sveriges första juggerfestival arrangeras sista helgen i maj. Ett dussintal lag från hela världen är anmälda till turneringen.– Det här är en bra chans för sporten att utvecklas i Sverige, säger Ruben Wickenhäuser, ledare för Järnboås Järnfalkar.

Järnboås har på kort tid blivit något av ett nav för sporten jugger i Sverige. När Ruben Wickenhäuser flyttade från Berlin till Sverige tog han sporten med sig och 2012 bildades landets första juggerlag Järnboås Järnfalkar.

– Järnboås IF har varit fantastiska. Utan dem hade det varit nästan omöjligt för oss att spela, säger Ruben Wickenhäuser.

Förra året deltog laget i en turnering och det väckte tanken på att arrangera en turnering på hemmaplan.

– Vi vill se fler lag i Sverige och en turnering är ett bra tillfälle att visa upp sporten, säger Ruben Wickenhäuser som hoppas kunna återskapa något av stämningen från de tyska turneringarna.

– Det påminner om en festival. Först spelar man mot varandra och efter matchen umgås man och grillar och pratar. Det blir både en sport och ett internationellt utbyte, säger han.

Både 2013 och 2014 har laget varit med på musikfestivalen Metallsvenskan i Örebro och spelat uppvisningsmatcher. Så ska ske även i år, lördagen den 30:e maj. Dagen därpå är det däremot dags för matcher i Järnboås.

Från Sverige är förutom Järnfalkarna även ett nystartad lag från Lindesberg anmälda. Från Irland kommer två lag, från Australien ett lag och från Tyskland hela åtta. Dessutom kommer två ungdomslag från Järnboås respektive Lindesberg att möta varandra.

Turneringen är en chans för Järnfalkarna att klättra på den internationella rankningslistan. Ju fler matcher man deltar i desto fler chanser att ta poäng och därmed avancera. Tabelltoppen domineras i dag av framför allt tyska och spanska lag.

Järnfalkarna är i skrivande stund rankade på 163:e plats.

Förhoppningen är att sporten ska få ytterligare fäste i Sverige. Ruben Wickenhäuser har fått förfrågningar från både Karlskoga och Stockholm.

– En anledning till att ha en egen turnering är att vi kan se fram emot att möta andra lag och få chansen att klättra på rankningen, säger han.

I samband med turneringen kommer det även att ske en rad andra aktiviteter vid Finnsjöstrand; loppis, musikscen och representanter från Nora bågskytteklubb och Jägarnas riksförbund.

– Vi hoppas att det kommer många besökare inte bara för sporten utan för att det sker så mycket runt omkring, säger Ruben Wickenhäuser.

Tanken är att Järnsvenskan ska bli ett återkommande arrangemang.

– Finnsjöstrand är ett fantastiskt ställe. Där finns allt vi behöver för att arrangera ett internationellt evenemang. Förutsättningarna är goda för att det här ska ha en stor chans att växa, säger han.