Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul i gammalt kök

Kanske är det länets äldsta kök som fortfarande används? Hur som helst stortrivs Birgit och Joni sitt kök i såväl vardag som helg.

Annons

Den gamla gården brann på 1500-talet och dagens Skogsberg, som kallas nya gården (!) byggdes upp 1584, berättar Birgit Ryding.

– Och köket låg redan då där det ligger i dag.

Birgit Ryding är trettonde generationen i samma släkt som bor på Skogsberg och använder detta kök.

– Förste man var fogden Lars som föddes 1490 och var fogde under Gustav Vasa och skötte bland annat en silvergruva åt honom. När jag och min man drev cateringfirma i 14 år kallade vi den Silver-Lasses fatabur efter denne fogde.

Jon och Birgit är fortfarande intresserade av och duktiga på matlagning och till jul dukar de upp ett stort smörgåsbord till lunch på köksbordet. På julkvällen brukar de äta lutfisk – den enda rätt de inte serverade på julborden då drev cateringfirman.

– Det var med flit vi inte hade med lutfisk i vårt 47-rätters julbord. Vi ville ha något kvar att äta som vi inte var utledsna på, förklarar Jon.

Men i år blir det ingen lutfisk på julkvällen. För i år har julkvällsmiddagen en klar inspiration av Jons hemtrakter i Norge.

– Det blir ribber (=revbensspjäll), äppelmos, medisterkorv (=fläskfärspannbiffar), julkorv, rödkål och potatis.

Revbenen gnider Jon in med salt och peppar ett par dagar innan julafton. Sedan tillagar han dem i 175 graders värme under folie i 45 minuter för att sedan öka värmen och fortsätta tillagningen.

– Svålen ska bli så knaprig att man kan äta den som godis, säger Jon glatt.

Efterrätten blir en variant av ris à la Malta med körsbärssylt i stället för apelsiner.

De flesta av sakerna i köket på Skogsberg har funnits där i generationer. Som fållbänken som pigorna sov i förr i tiden. Eller kopparformarna. De stora formarna använder Birgit fortfarande då hon bakar mjuka kakor men hon lägger bakplåtspapper i dem.

– Kakan som gjordes i den här formen var förr i tiden reserverad för prästfrun, säger Birgit och plockar ner en liten fin kakform med en fransk lilja.

Birgit växte upp på Skogsberg och flyttade härifrån då hon var 18 år. År 1988 flyttade hon tillbaka tillsammans med Jon och 1992 renoverade de köket.

– Vi satte in en järnspis där det tidigare stått en och den eldar vi i nästan varje dag så här års.

Den gamla bakugnen i köksmuren är igensatt sedan länge. Å andra sidan har Birgit och Jon en bagarstuga på gården med en väl fungerande bakugn. Flera hundra år även den som det mesta på Skogsberg.

Urgamla seder har också bevarats på denna gård. Som att stoppa små grötgubbar av porslin i gröten.

– Mamma stoppade alltid massor med små grötgubbar i gröten då jag var liten, berättar Birgit.

– Men nu har vi slutat med det för vi tänker på plomberna, inflikar Jon.

Kvällen innan NA kommer på besök har de suttit vid köksbordet i sitt trevliga kök och pratat och ätit ost och portvin till framåt tvåtiden på natten.

– Vi praktiskt taget bor i vårt kök, säger Birgit och plockar fram ytterligare en antikvitet som hör julen till på Skogsberg. En skinkgaffel med många år på nacken.

Hur många?

Ingen vet. Men många.

Annons