Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul i Nora kyrka i oktober

Nora kyrka kommer att julpyntas ovanligt tidigt i år. Under hösten kommer SVT att spela in flera julgudstjänster i Nora.

Annons

– Vi har blivit tillfrågade om tv-sända julbön, julotta och en annandagsgudstjänst från Nora i år, kanske även en nyårsbön, berättar kyrkoherde Britta Landin.

Julgudstjänsterna är några av årets mest sedda tv-gudstjänster. Att de i år spelas in just i Nora tror Britta Landin beror dels på att Nora kyrka anses vara väldigt vacker dels på att församlingen har duktiga medarbetare som medverkat vid flera radio- och tv-gudstjänster genom åren.

– Det känns naturligtvis roligt att de vill spela in hos oss. Men det blir mycket jobb för oss också.

Britta Landin berättar att gudstjänsterna kommer att spelas in flera veckor i förväg. Inspelningarna delas upp så att psalmerna spelas in vid ett tillfälle, predikningarna vid ett annat och så vidare. Allt klockas på sekunden, predikan ska exempelvis vara fem minuter lång och inget annat.

Vid julbönen är Västerås stifts biskop Thomas Söderberg tillfrågad om att gästpredika. I övrigt är det inte klart ännu vilka som kommer att delta när och med vad.

– Vi försöker att fördela det så rättvist vi kan bland medarbetare, körer och andra, säger Britta Landin.

Men själv räknar hon inte med att kunna sitta hemma i soffan och se de tv-sända gudstjänsterna.

– Vi måste ju ha en julotta live i kyrkan samtidigt som det sänds en helt annan julotta från Nora kyrka på, säger Britta Landin som räknar med att få titta på svt play i efterhand.

Annons