Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julbak och första hjälpen

Tio muggar. Tio olika kryddor. Bestäm vilken krydda som är vilken enbart med luktsinnet. Så löd uppdraget.
– Kanel satte jag direkt, säger Louise Persson.

Vi befinner oss i gymnasiet Pihlskolans lokaler. Det är öppet hus hela dagen och alla elever från årskurs nio i Hällefors är på besök.

Ungdomarna har delats in i grupper och sedan slussas de runt på skolan till olika stationer. I restaurangen har fem middagsbord dukats upp. Här är uppgiften att fastställa vilka olika teman som gäller för de olika borden.

– Det här måste vara en dejt-middag, säger Max Olsson tvärsäkert om ett av borden.

I köket stökas det med julbak och julgodis. Här blir det frågesport med tema kök och jul.

I en sal intill pågår sensorisk test. En uppgift är att enbart med näsans hjälp fastställa vilka kryddor som placerats i vilka muggar. Inte en helt enkel uppgift.

För nästa uppdrag finns ett bord med ett lakan över. Under lakanet ligger ett antal olika råvaror. Med enbart känseln i fingrarna ska varje vara identifieras.

– Det var olika frukter, det kände jag och jag kunde flera, bland annat fanns det en kiwi under lakanet, säger Abab Mohamed.

I samlingssalen Gröna rummet är det omvårdnadsprogrammet samt elever med individuellt val idrott-hälsa som möter niorna. Här bjuds på en stor mängd aktiviteter. Det ska bland annat slås golfbollar i korg, cyklas, mätas blodtryck och konditionstestas på träningscykel.

Seif Hameed och Sanna Holmström boxas och tränar med varandra inför besökarna. Båda två har bland annat kickboxning som individuellt val till sitt ordinarie gymnasieprogram. Nu visar de hur ett träningspass kan gå till.

Det handlar om att ge niorna i kommunen information om skolan på hemorten inför det stundande gymnasievalet. I laboratoriet finns till exempel naturvetenskapliga programmet och labb-tester, gymnasieteknikerna på Rinman education har öppet i sina lokaler på Ovako och naturbruksprogrammet tar emot besökarna i Sävenfors där de håller till.

Ännu är det inte riktigt dags att välja gymnasium. En del har inte bestämt sig ännu. Abab Mohamed har bestämt sig, kanske inte vilket program han ska läsa, men var han ska plugga vet han.

– Det blir på gymnasiet i Hällefors, säger han.