Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen sjöngs ut i Nyckelby

Palle Knuhtsen och hans bråkiga anka fick barnen att skratta så de vek sig dubbelt, och när alla som ville vara med och sjunga fick kliva upp på scenen blev det trångt. Det var en lyckad julgransplundring i Nyckelbys bygdegård på trettondagsaftonen.

Annons

Att säga att julgransplundringen i den före detta NTO-lokalen i Nyckelby, utanför Fellingsbro, är en tradition är ingen överdrift.

– Vi vet att det var julgransplundring här 1913 för då var min farbror här.

– Sedan dess tror vi att man har kört varje år, men det kan ha varit uppehåll något år vid kriget, berättar Caroline Kleber från Fellingsbro södra bygdegårdsförening.

Det är bygdegårdsföreningen som har tagit över både huset och arrangemanget från NTO.

– Det gjorde vi för ungefär sex år sedan, säger Caroline.

Ett 60-tal personer hittade till bygdegården den här trettondagsaftonen. De bjöds, förutom på traditionell dans kring granen, besök av tomten och fika, också på roligheter av buktalaren Palle Knuhtsen från Arboga. Han kunde rita gubbar av bokstäver och så hade han med sig en busig anka.

– Det var roligt när ankan bet honom i skägget, tyckte Tova Wauge som var en av de unga besökarna.

Men för henne är julen inte riktigt slut än, trots att hon har varit på julgransplundring.

– Nej, jag ska på en julgransplundring till, och jag har redan varit på en före den här, så totalt blir det tre, berättar Tova som dansar ut julen ordentligt.

När Caroline Kleber bjöd upp alla som ville vara med och sjunga blev det trångt på scenen. Fyraåringarna Ida Bernhardsson och Maja Eriksson var några av alla som hängde med i både sånger och rörelser.

Tjejerna bor i Arboga, men Majas mamma, Jenny Eklund, kommer från trakten.

– Så jag har själv varit här på julgransplundring när jag var liten. Det är roligt att få åka hit och dansa en stund, tyckte hon.

Senare på kvällen var det de vuxnas tur och roa sig i lokalen. Då var det mat och dans och till den tillställningen hade ett 80-tal personer anmält sig.