Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julens absolut kassaste klapp

Annons

På julen ska det handlas. Och ju mer du handlar desto lyckligare blir du. Det här är det illa dolda ”Julbudskapet”, den smått ändrade varianten som sprids av företagen. Här har Jesusbarnet i krubban bytts ut mot en sedelbunt och tomten mot den feta tysken från Media Markt-reklamen. Julen är tiden på året då vi handlar som mest och alla företag vill ha sin bit av julkakan.

När vi nu närmar oss slutet av december månad sondmatas vi därför dagligen med reklam-inslag, affischer och annonser. Och alla hävdar de att just deras produkt är den perfekta julklappen.

Att bland alla dessa erbjudanden hitta ”den perfekta julklappen” kan vara svårt och för den fantasilöse näst intill omöjligt. Men som tur är finns det även hopp för dem som saknar fyndighet. ”Årets julklapp” är en utvald produkt av HUI, Handelns Utredningsinstitut, som genom statistiska undersökningar utsetts till årets bästa julklappsköp.

För dem som ogillar julstressen och inte orkar med letandet kan detta alternativ verka perfekt. Det finns dock en liten hake när det kommer till Årets julklapp 2011. Den suger!

Lotten har i år fallit på den färdigpackade och förbetalda matkassen. Matkassen är säkert väldigt praktisk, men som julklapp däremot hamnar den långt ner på min önskelista.

Efter en julmiddag med efterätter, gröt och godis sitter jag sedvanligt framför brasan med uppknäppta byxor och svettas skinkspad ur porerna. I ett ansträngt försök reser jag mig upp ur fåtöljen för att ansluta mig till julklappsöppningen.

Jag lovar mig själv att aldrig äta igen och sen går jag loss på paketen.

I den stunden när jag sitter vid granen, övergödd som en amerikansk kalkon, är nog en matkasse det sista jag skulle önska mig att finna i någon av julklapparna framför mig.

Nej, låt er inte luras av årets julklapp, matkassen, och lockelsen att själv slippa ta ansvar för för klapparna du väljer att ge bort. Lita på magkänslan och våga ge bort något som du själv valt ut.

Och om du nu bestämt vill ge bort mat. Ge då maten till dem som behöver den, till människor som svälter i världen. Om du till exempel då väljer SOS Barnbyar får du även ett gåvobevis att ge bort i julklapp istället.

En riktigt god jul till er alla!

Mer läsning

Annons