Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgransplundring med trollkarl och tomte

Över 100 personer dansade ut julen på Husaren när S-kvinnorna arrangerade julgransplundring. Det har blivit en tradition som uppskattas av många och höjdpunkterna för dagen var trollkarlen Willardo och jultomtens besök.

Årets julgransplundring lockade många barn och vuxna till Husaren i Kumla. De var över hundra personer som dansade runt granen när Gunnel Kask sjöng och ackompanjerades av Gun-Britt Körberg Andersson på dragspel. Duon har stått för musikunderhållningen under flera år.

- Det är jätteroligt. Det brukar vara hög stämning och barnen som kommer är glada och förväntansfulla, säger Gunnel Kask när hon och Gun-Britt sjunger upp sig innan det drar i gång.

De har märkt att de yngre föräldrarna inte alltid känner till julens ringdanser och det kan bero på att det var mer vanligt förr.

- Företagen ordnade med julgransplundringar men de har försvunnit, säger Annica Moberg, ordförande för S-kvinnorna i Kumla som arrangerar den här julgransplundringen.

De började inom partiet för drygt 35 år sedan med dans runt granen och filmvisning men sedan 20 år tillbaka har de valt att vara på Husaren.

- Det är kul att göra något som vänder sig till alla människor. Vi vill göra utåtriktade saker och finnas i samhället och det här är enkelt att ordna, säger Annica Moberg.

För Sissela Öberg, sex år, var det första gången hon deltog i julgransplundringen.

- Mamma överraskade mig i dag med detta. Jag är nöjd och har kul. Vi barn leker tillsammans och jag hoppas att vi kommer tillbaka nästa år och då vill jag att mina syskon ska följa med, säger Sissela Öberg.

När trollkarlen Willardo gjorde entré dröjde det inte länge förrän de flesta satt på golvet framför scenen. Barnen fascinerades av hans trick och några av dem fick agera assistenter och hjälpa till med att trolla. Annie Bodin var först ut och blev förvandlad till en kanin i en minut. Hon såg lugn ut.

- Jag visste att det inte var på riktigt, berättade hon efteråt.

En annan höjdpunkt var när det knackade på en av dörrarna till lokalen. Tomten steg in med en stor säck fylld med godispåsar. Barnen flockades kring honom och de gick därifrån med ett leende.