Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julian Assange borde få pris

Kina hotade med konsekvenser om kulturminister Amanda Lind deltog vid Svenska Pens utdelning av Tucholskypriset till Gui Minhai. Sverige föll inte undan för hotet. Det var rakryggat.

För två år sedan röstade 122 länder igenom FN:s konvention om kärnvapenförbud. Då röstade Sverige ja till avtalet. Men när det i år var dags att skriva under konventionen hade Nato meddelat att de skulle se det som en fientlig handling att skriva på, och USA hade hotat med repressalier. Sverige skrev inte under. Det var inte särskilt rakryggat.

I sju år har Julian Assange suttit inlåst på en ambassad för att undgå utvisning till USA och möjligt dödsstraff för spioneri. Hans brott är att ha avslöjat amerikanska krigsbrott.

FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor, skriver att Assange under de senaste åren har utsatts för offentlig mobbning, skrämseltaktik och förtal i USA, Storbritannien, Ecuador och Sverige och att han visar alla tecken på att ha utsatts för psykologisk tortyr. Den svenska åklagaren har varit ett lydigt redskap åt USA genom sitt minst sagt okonventionella sätt att bedriva sexbrottsutredningen mot Assange. Hon har konsekvent vägrat hålla förhör mot honom, trots kritik från Högsta Domstolen, och därmed bidragit till hans långaisolering.

Om inte det svenska rättsväsendet står oberoende av påverkan från andra länder är inte bara ynkligt, det är skrämmande. Assange borde vara en kvalificerad kandidat till Tucholskypriset. Har Svenska Pen det modet?

Bo Staaf

Gyttorp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel