Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jultips: Ersätt ett träd med ett annat!

Nu i dagarna har omkring 107 000 granar tagits in i hemmen i Örebro län, för att sprida julstämning och glädje.

Förutom att lukta gott och vara en vacker julprydnad, har granen hjälpt till att binda koldioxid.

Totalt har alla de julgranar som länsborna tar in i sina hem i december bundit omkring 320 000 kilo kol – eller 1,2 miljoner kilo koldioxid. En hållbart odlad gran, till exempel en som är KRAV-märkt eller tas från lövskog i närområdet, kan också ha bidragit till biologisk mångfald.

I många delar av världen skövlas skogarna – de huggs ner snabbare än ny hinner växa upp, och skogens värden tas inte tillvara.

När julen är över och granen eldas i ett värmeverk genererar den dessutom så mycket el att man kan köra upp till fyra tvättmaskiner.

I en skog som brukas på ett hållbart sätt, tas hänsyn till lokalbefolkningens rättigheter och försörjning, till biologisk mångfald, och att nya träd växer upp i samma takt som andra avverkas eller dör. I många delar av världen skövlas skogarna – de huggs ner snabbare än ny hinner växa upp, och skogens värden tas inte tillvara.

Den ökande mängden koldioxid i atmosfären bidrar till växthuseffekten och ökar jordens medeltemperatur. Utsläppen av koldioxid från skogsskövling uppgår till nästan 20 procent av alla växthusgaser som släpps ut i atmosfären. Det är framför allt utbredningen av ett storskaligt jordbruk som driver på avskogningen i de tropiska delarna av världen.

Samtidigt är mer än en och en halv miljard människor beroende av skogen för sin överlevnad – för mat, bränsle och foder till djuren.

När böndernas skördar ökar säkras mat på bordet och också en större ekonomisk trygghet.

Det finns sätt att se till att människor får tillgång till trädens alla viktiga funktioner samtidigt som de får inkomst av jordbruksgrödor. Genom trädjordbruk, agroforestry, där bönder odlar träd tillsammans med grödor på sina gårdar ger träden frukt, nötter, djurfoder, ved och byggmaterial, samtidigt som böndernas grödor växer bättre och ger större skördar. Träden hindrar bördig jord från att spolas bort vid kraftiga skyfall, ger skugga mot stark sol och rötterna binder kväve som tillför näring till jorden. Agroforestry ger även ett jordbruk som bättre står emot klimatförändringarna.

När böndernas skördar ökar säkras mat på bordet och också en större ekonomisk trygghet. Kanske vågar de investera i sin gård, eller får råd att låta barnen gå till skolan.

Träden binder samtidigt koldioxid och hjälper till att minska klimatkrisen.

Snacka om att träden är superhjältar!

Så här är några jultips till dig från oss:

Njut av din vackra gran! Men när julen är över – lämna den till återvinning så att den kan bli till energi i ett värmeverk, och på så sätt ersätta fossila bränslen som annars skulle använts.

Ersätt den gran som huggits ner med ett annat träd som kan binda koldioxid för ett klimat på vår gemensamma planet. Gärna genom Vi-skogen, där du kan vara säker på att det kommer både planet och enskilda människor till nytta.

Pia Carlsson Thörnqvist

ordförande Vi-skogens styrelse

Maria Schultz

verksamhetschef Vi-skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel