Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juristen Zanna på Götmars i Örebro om framtidsfullmakter och testamenten: "Inte lätt att själv skriva juridiska dokument"

Alla behöver skriva ett testamente och få koll på vad en framtidsfullmakt är. Oavsett om du är gift, sambo, singel, har barn eller inte.
För även om lagregler finns kan du själv påverka mycket. Som fördelningen av arvet efter dig. Och vem som får insyn i din ekonomi om du själv blir oförmögen.

Det handlar om att själv ta kontroll över juridiken om något skulle hända dig. Och enklast gör du det genom att få en professionell juridisk genomgång av din livssituation.

– Konsekvenserna av Ärvdabalkens regler blir olika beroende på livssituation och därför är det så viktigt att få individuell juridisk hjälp, säger Zanna Wrigby, jurist på Götmars i Örebro.

Läs mer om Götmars och hitta kontaktinformation här

Ärvdabalken reglerar arvsordningen men det finns mycket som är möjligt att påverka genom ett testamente.

– Där kan du bestämma hur du vill att arvet efter dig ska fördelas. Bröstarvingar har alltid rätt att kräva sin laglott men i övrigt kan du helt styra fördelningen, säger Zanna och fortsätter:

– Sambor ärver inte varandra enligt lag och det kan leda till mycket jobbiga konsekvenser om inte ett testamente finns, som att efterlevande inte kan bo kvar i gemensamma hemmet. Det finns också en del snårigheter i lagstiftningen när det gäller gemensamma barn respektive särkullbarn som definitivt behöver ses över i varje enskilt fall.

Men också gifta par med gemensamma barn har anledning att skriva ett testamente.

– Det är vanligt att makar med gemensamma barn inte tror att de behöver ett testamente eftersom de ändå ärver varandra. Men det är en missuppfattning. För att arvet ska bli barnens enskilda egendom, alltså skyddat för dem mot en partner, krävs exempelvis att föräldrarna skrivit ett testamente.

Läs mer om testamenten och juridisk rådgivning, som är en stor del av Götmars verksamhet, här

Arvet efter den som inte har några arvsberättigade släktingar går till Allmänna arvsfonden. Men ett testamente kan helt ändra det och Zanna poängterar att formkraven där är viktiga.

– Ett testamente måste exempelvis vara skriftligt och bevittnat vid samma tillfälle av två ickejäviga personer. Det är också viktigt att formuleringarna är juridiskt korrekta så att inte innehållet kan tolkas fel. Och dessutom bör testamentet förvaras säkert eftersom en kopia av testamentet inte behöver följas.

Här kan du läsa mer om Götmars personliga rådgivning för testamenten - och även boka ett fysiskt eller digitalt möte

Förutom att skriva testamente anser Zanna att alla borde överväga att också skriva en framtidsfullmakt.

– Fullmakten innebär att du överlåter till en särskilt utsedd person att företräda dig. Många gånger till en närstående. Fullmakten träder i kraft om du inte själv kan fatta beslut om exempelvis dina ekonomiska tillgångar på grund av varaktig sjukdom.

Viktigt med juridiska råd utifrån din livssituation

Utan framtidsfullmakt träder lagens regler in och de kan innebära att kommunen utser en god man.

– Genom att skriva en framtidsfullmakt bestämmer du själv vem som ska företräda dig och på vilket sätt.

Ett testamente och en framtidsfullmakt förenklar för de närmaste i svåra stunder. Zanna och hennes kollegor på Götmars är proffs på att skapa skräddarsydda lösningar utifrån varje enskild kunds behov.

– Allt kan inte regleras, men många svårigheter kan juridiskt förebyggas genom ett besök hos oss, avslutar Zanna Wrigby, jurist på Götmars i Örebro.

Fakta - Götmars

● Kort info: Götmars erbjuder tjänster i livets viktigaste skeden. Det kan vara att bli sambo, ett husköp, bli förälder, ett giftermål eller när en anhörig lämnat. Genom ett förtroendefullt samarbete skapar Götmars trygghet och upplevelser du bär med dig. Med juridisk service, boutredningar och begravningar är Götmars din partner för hela livet.

● Adress: Borgmästargatan 9, Örebro.

● Telefon: Till växel 019-14 00 15 och till juridik 019-16 61 55.

● E-post: Till begravning [email protected] och till juridik [email protected]

● Hemsida: https://www.gotmars.se/

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Götmars och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.