Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just därför vill M sälja kommunens del av biogasbolaget

Svar  på debattartikeln ”Offentlig verksamhet har andra kriterier för lönsamhet än privat” av Kick Leijnse i NA fredag 16 juli.

När Kick Leijnse svarar på min debattartikel om försäljning av Örebro kommuns andel av biogasbolaget, finns det i grunden en korrekt beskrivning av verkligheten. Offentlig verksamhet har andra lönsamhetskriterier än privatägda. Det är just på grund av den skillnaden, som Moderaterna i Örebro vill sälja kommunens andel av biogasbolaget.

Biogasbolaget är ett aktiebolag.

Det beror på att verksamheten är av ett ekonomiskt slag som inte passar i den kommunala förvaltningen.

Alla aktiebolag styrs av aktiebolagslagen, även om de ägs av stat eller kommun. Aktiebolagslagen ställer krav på att bolag ska gå med vinst och är i grunden utformad för privat marknad.

Det finns naturligtvis kommunal verksamhet som sköts bättre i aktiebolagsform än i kommunal förvaltningsorganisation. Det beror ofta på att verksamheten är av ett slag som bäst passar på den privata marknaden, där ekonomiska vinstkrav är viktiga. Verksamhet för att förvandla avfall till biogas är en typisk sådan verksamhet.

Den gör sig bäst i aktiebolagsform och sköts bäst av privata entreprenörer.

Det rationellt ekonomiskt bästa för kommuninnevånarna i Örebro vore att sälja bolaget.

Att Kick Leijnse och även Socialdemokraterna i Örebro landar i en annan slutsats beror högst troligt på deras omsorg om en politisk filosofi snarare än omsorgen om invånarna i Örebro.

Daniel Granqvist (M)

Ledamot, kommunfullmäktige i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel