Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Just nu vet jag ingenting”

Vad händer med alliansen ”Ett bättre Laxå”? Sprickan som uppstått i den politiska majoriteten väcker många frågetecken om hur Laxå egentligen ska styras framöver.

Läget är nollställt. Så beskriver Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande, den situation som nu uppstått i Laxåpolitiken. Som ett första steg ska han och partiledarna för Liberalerna och Miljöpartiet träffas på måndag.

– Vi ska diskutera vilken strategi vi ska ha och hur vi går vidare. Då avgör vi vilka kontakter vi ska ta, säger Bo Rudolfsson (KD), som är beredd att sträcka ut en hand både åt höger och vänster.

Hur ser du på möjligheterna att hålla ihop alliansen?– Jag vågar inte svara på det. Just nu vet jag ingenting.

En sak vet dock Bo Rudolfsson, och det är att han inte vill ha en ”hoppande” majoritet framöver. Ett stabilt styre behövs i Laxå, konstaterar han.

Hittills tycks det ha varit på det viset. Även om majoriteten haft olika ståndpunkter i partierna sedan man tog över efter valet har det enligt Rudolfsson aldrig knakat i alliansbyggets fogar tidigare.

Moderaterna och Centerpartiet har lämnat sina förtroendeuppdrag i protest mot att allianskamraterna (KD, MP och L) drev fram beslutet om att bygga ut Ramundergården. Brott mot avtalet, menar partierna. Rudolfsson anser att avtalet är orealitiskt.

– Det fungerar inte. I bland måste vi kunna gå vidare även om vi inte är överens, säger Rudolfsson.

Han vill göra om samarbetsavtalet, så att det går att komma fram till beslut även om oenigheten är stor.

Ylva von Scheele (M) vill inte utveckla hur Moderaterna ser på alliansens framtid. Partiets förtroende för Rudolfson är brutet.

– Bollen ligger hos Bo Rudolfsson. Han är kommunstyrelsens ordförande.

– Vi kan tänka oss att komma tillbaka till samarbetet under andra förutsättningar, säger Ylva von Scheele.

Vilka förutsättningar då?– Det får vi diskutera vidare.

Trots turbulensen som uppstått, och risken för att hamna utanför en eventuellt ny majoritet, menar Ylva von Scheele att beslutet att lämna förtroendeuppdragen och ”Ett bättre Laxå” är helt rätt.

– Skulle vi sitta kvar i majoritet måste vi i sådana fall ta ansvar för den här stora upplåningen av pengar. Vi vill inte stå bakom en sådan investering, säger Ylva von Scheele och syftar på det omstridda beslutet om att bygga ut Ramundergården.

Tommy Holmquist (S), som tidigare varit kommunstyrelsens ordförande, tror att hans parti kommer att vara med i diskussionerna kring ett nytt styre.

– Det är väl den enda tänkbara varianten. Vi är villiga att ta på oss ansvaret, säger Holmquist.