Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND: Det kan bli svårt att hitta sju sorters blommor

Den blomstertid nu kommer. Midsommar är här med de sedvanliga blomsterkransarna i stången och i håret. Barnen uppmuntras att plocka sju sorters blommor att ha under kudden för att drömma om den framtida kärleken.

Fast i framtiden kan det bli allt svårare att hitta de där sju sorters blommorna om våra pollinerande insekter inte finns kvar. Många blommor och grödor kräver dessa så kallade pollinatörers arbete, men faktum är att dessa livsviktiga insekter står inför flera stora hot. Risken är stor att många arter dör ut, om vi inte agerar snabbt och resolut för att rädda den biologiska mångfalden.

Det är tydligt att kemikalier är ett av de stora hoten mot världens insekter.

En av de stora frågorna för att stärka den biologiska mångfalden och hindra den pågående massutrotningen av arter handlar om att minska på användningen av farliga bekämpningsmedel. Därför har jag och många andra kollegor i Europaparlamentet kämpat hårt att EU ska införa obligatoriska minskningsmål för kemiska bekämpningsmedel. Det är tydligt att kemikalier är ett av de stora hoten mot världens insekter. Nu har EU-kommissionen hörsammat kravet: i den nyligen presenterade EU-strategin för biologisk mångfald lägger EU-kommissionen fram mål för att få ner användningen av bekämpningsmedel i Europa. Målsättningen är att minska användningen och risken av bekämpningsmedel med 50 procent till år 2030. Det är ett stort skifte.

Bin och andra pollinerande insekter pollinerar en tredjedel av maten vi har på våra tallrikar. Ett utdöende av olika arter av bin, humlor och fjärilar innebär enorma ekonomiska förluster och är en dessutom en katastrof för ekosystemet. Insekterna har verkligen minskat oändligt de senaste decennierna exempel. I Sverige finns drygt 300 arter av humlor och bin, en tredjedel är hotade och upptagna på den svenska rödlistan – de behöver bli fler för att kunna bidra till pollineringen.

Risken är stor att vi inser försent hur ohållbar vår höga kemikalieanvändning (och den globala upphettningen) är för djur, natur och vår egen hälsa.

Under senare år har varningarna kommit allt tätare om att arter är på utdöende eller att det är allt svårare att ha exempelvis livskraftiga bisamhällen. Trots detta är det politiska intresset ganska svalt för att angripa detta problem. Risken är stor att vi inser försent hur ohållbar vår höga kemikalieanvändning (och den globala upphettningen) är för djur, natur och vår egen hälsa.

Jag anser därför att EU-kommissionens strategi för biologisk mångfald är mycket viktigt i arbetet att vända utvecklingen. Målsättningarna är höga både för att fasa ut bekämpningsmedel men också för att bevara naturreservat och återställa naturliga livsmiljöer. Nu är dock den svåra frågan att verkställa strategins målsättningar i EU-länderna. EU:s tidigare strategi hade problem med verkställigheten och risken är stor att de vackra orden stannar just vid att vara vackra ord. Jag kommer att kämpa för att det blir annorlunda den här gången. Den blomstertid nu kommer, låt oss minnas vilka som gör jobbet och kämpa för deras överlevnad!