Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland: Du får i dig ett kreditkort i magen – varje vecka!

Jag skriver denna första krönika under den nya mandatperioden från Bryssel, där det nyvalda Europaparlamentet just nu förhandlar om vilka utskott och vilka ansvarsområden vi ledamöter ska ha.

Dessa veckor avgör faktiskt hur trovärdiga vi var i valrörelsen. Partier som lovat vara bäst på klimatpolitik borde exempelvis vilja sitta i utskott där denna förhandlas genom olika lagar och strategier. Själv lovar jag att kämpa med näbbar och klor för att förhandla tung klimatlagstiftning, dessutom tror jag mig ha bra chanser att få förtroendet i min politiska grupp här i parlamentet.

Inte sällan utifrån bins och eller barns perspektiv, då bin och barn är extra känsliga för farliga kemikalier.

Mina krönikor kommer handla mycket om klimatpolitik, men också om kemikalier, plaster och biologisk mångfald. Inte sällan utifrån bins och eller barns perspektiv, då bin och barn är extra känsliga för farliga kemikalier.

I veckan reagerade jag på nyheten att vi människor får i oss så mycket plaster, genom dryck och mat, att det motsvarar ett kreditkort i veckan! Betänk också att forskning från Stockholms universitet visat att flera av dessa mikroplaster, när de hamnat i havet, fungerar som magneter för kemikalier, ibland hormonstörande sådana. Risken är därför att vi får hormonstörande effekter i kroppen av detta genom fisken vi äter.

Forskarna ger tydliga besked om att vi har för många hormonstörande ämnen i vår vardag och att de påverkar oss negativt.

...visade hur vanliga gravida, som inte befinner sig i någon särskilt utsatt kemikaliemiljö, ändå hade så mycket kemikalier i kroppen att fostren blev påverkade.

En svensk forskningsstudie med gravida värmländska kvinnor visar att hormonstörande ämnen i mammornas kroppar påverkar de nyföddas hälsa. I detta fall handlade studien om hjärnans utveckling (men vi vet att hormonstörande ämnen också påverkar risk för diabetes, fertilitetsstörningar, vissa tumörer bland annat). Denna studie, som genomfördes med gravida i Värmland, visade hur vanliga gravida, som inte befinner sig i någon särskilt utsatt kemikaliemiljö, ändå hade så mycket kemikalier i kroppen att fostren blev påverkade. Vi måste därför reglera de hormonstörande ämnena bättre!

Själv vill jag att EU-kommissionen lägger fram skarpa förslag denna mandatperiod. Jag har nyligen själv deltagit i en blodkontroll, där jag lät forskare få blod från mig för att studera vilka kemikalier jag har i kroppen. Jag vill visa mina kollegor i Europaparlamentet att dessa ämnen påverkar oss i vardagen och finns i oss alla. Förhoppningsvis motiverar det parlamentet att agera snabbare!

Glad sommar! Näta gång vi hörs har jag mer att berätta om hur det gick med Europaparlamentets olika ansvarsområden och tilldelningen av utskott.

... men det är ju glädjande att veta att man har hjälpt några av våra pollinerare att överleva ...

Förresten, sätt gärna ut ett vildbihotell någonstans om du har möjlighet. De har visserligen mest nytta av det på vintern men det är ju glädjande att veta att man har hjälpt några av våra pollinerare att överleva så att de kan hjälpa grödorna nu i sommar!

Jytte Guteland

Europaparlamentariker (S)