Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland: EU måste arbeta för ett internationellt ”Parisavtal för kemikalier”

Hur ambitiöst kommer EU-kommissionen att arbeta med kemikalier? Europas medborgare förtjänar svar.

Det har nu gått en månad sedan EU-valrörelsen och förmodligen var fotbolls-VM mer närvarande i medvetandet hos många än debatterna här i Europaparlamentet. För oss europaparlamentariker fortsätter dock valrörelsen att prägla sommaren. Kampanjer om vem som ska leda vilket utskott och vilka gruppledare som ska utses pågår för fullt och inte minst vem som ska leda EU-kommissionen.

Min kamp för att EU ska göra mer, såväl på hemmaplan som i världen, lovar jag att skildra löpande.

Själv är jag glad att få arbeta i miljöutskottet samt i utrikesutskottet, två viktiga arenor för klimatet. EU måste öka takten såväl inom unionen som ta ledarskapet i FN för att leva upp till Parisavtalet och leverera de utsläppsminskningar som världen har lovat. Min kamp för att EU ska göra mer, såväl på hemmaplan som i världen, lovar jag att skildra löpande, så att ni alltid ska veta vilka miljö-, klimat- och utrikesfrågor som ligger på bordet hos oss.

En av de stora frågorna är hur vi ska skapa en giftfri vardag, både för oss människor och för vår miljö. Den stora mängden kemikalier runt omkring oss är ett påtagligt problem för vår egen hälsa. Vi vet att en rad av ämnen, framställda av människan, kan leda till bland annat cancer, diabetes eller svårigheter att få barn. Ändå är dessa ämnen vanligt förekommande i flera alldagliga produkter som plastleksaker, kosmetika och samt i våra kläder.

Men kemikalier påverkar inte bara oss människor utan också vår natur och djur- och växtlivet. FN presenterade nyligen en uppmärksammad rapport som visar att upp emot en miljon arter riskerar att dö ut de kommande decennierna om vi inte agerar. De främsta orsakerna är klimatutsläppen, men också den stora mängd giftiga kemikalier som kommer ut i vår natur och förgiftar densamma.

Kombinationen av hög koncentration av farliga bekämpningsmedel, tillsammans med så kallade cocktaileffekter - det som uppstår när olika ämnen blandas med varandra - från kemikalier i kläder, smink och mediciner, är inte hållbar. Vi måste få ner nivåerna, få bort farliga ämnen och säkerställa att alla ämnen prövats mot den så kallade försiktighetsprincipen. Bara de ämnen som har bevisats ofarliga för människor och miljö ska tillåtas.

Kemikalier påverkar inte bara oss människor utan också vår natur och djur- och växtlivet.

Idag ställer vi frågor och riktar krav mot tyska Ursula von der Leyen, som är föreslagen kandidat att leda EU-kommissionen. Det är den institution som lägger de politiska förslagen som Europaparlamentet sedan fattar beslut om. Mina krav är att man ökar takten för utsläppsminskningarna till 2030 samt att kommissionen också ökar ansträngningarna för ett giftfritt kretslopp. Vi måste få en strategi på plats i EU och dessutom kräva att FN agerar med ett internationellt ”Parisavtal för kemikalier”.

I skrivande stund har jag inte fått svar på hur ambitiös EU-kommissionen kommer att vara för klimat och kemikalier. Men en sak är säker, medborgarna kräver mer denna gång och inga politiker kan sväva i okunnighet om att EU måste öka takten om vi ska respektera forskarnas slutsatser och rekommendationer om vad som krävs för en hållbar framtid.

Jytte Guteland (S)

EU-parlamentariker