Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND (S): 6 700 liv skulle sparas på bättre luftkvalitet – Europaparlamentet fattar beslut om klimatet

Jag har nu varit i Bryssel en månad, dessförinnan befann jag mig i Sverige nära nog ett halvår. Aldrig har livet som Europaparlamentariker varit så stationärt som nu.

I Bryssel är vardagen så sakta på väg tillbaka även fast Corona fortsätter att påverka oss alla. Själv jobbar jag oftast hemifrån. Just denna dag förbereder jag mig inför den, enligt mig, viktigaste omröstningen i Europaparlamentet på mycket länge. Vi ska rösta om EUs klimatlag, den förordning som ska styra EU:s övergång till ett klimatneutralt samhälle senast år 2050.

... min önskan är att lagen ska vara så ambitiös så att EU respekterar Parisavtalets 1,5 grader ...

Jag är Europaparlamentets huvudförhandlare för denna klimatlag och min önskan är att lagen ska vara så ambitiös så att EU respekterar Parisavtalets 1,5 grader och att vi visar ledarskap globalt så att länderna i världen pressas att följa EU på den punkten. Det förutsätter att vi minskat utsläppen betydligt snabbare än i dag.

En av de hetaste frågorna inför omröstningen nästa vecka är därför hur snabbt vi ska få ner utsläppen till år 2030. Själv vill jag se en reduktion på 60 procent från Europaparlamentet. Det skulle ge en väldigt stark signal och ta klimatpolitiken till nya höjder globalt. Emot mig och min grupp står konservativa grupper som nöjer sig med en betydligt långsammare reduktion av utsläppen.

Nyligen släpptes ytterligare en larmrapport för läget för den biologiska mångfalden från Världsnaturfonden.

Klimatfrågan handlar som bekant om överlevnad för oss alla, om den globala upphettningen får fortsätta blir mark som tidigare brukats, obrukbar. Människor tvingas på flykt och djurarter dör ut. Nyligen släpptes ytterligare en larmrapport för läget för den biologiska mångfalden från Världsnaturfonden. Det är rapporten ”Living planet report som kartlagt vilda däggdjur, fiskar, fåglar, reptiler och andra ryggradsdjur har minskat med nästan 70 procent sedan år 1970.

Rapporten baseras på en genomgång av 20 800 populationer av 4 392 olika arter ryggradsdjur. Mellan åren 1970 och 2016 hade djuren i dessa populationer minskat med 68 procent.

Klimatförändringarna och den minskade biologiska mångfalden hänger ihop. De ekologiska systemen blir sårbara när klimatet förändras.

... 6 738 liv skulle sparas tack vare bättre luftkvalitet.

Vi kan inte stillasittande lägga larmrapporterna åt sidan och stoppa huvudet i sanden. Priset är för högt för planeten, för överlevnaden men också för vår hälsa och vårt välstånd. I EU-kommissionens konsekvensanalys över hur EU skulle påverkas om utsläppen minskande med 58 procent till år 2030, skriver man bland annat att 6 738 liv skulle sparas tack vare bättre luftkvalitet. Inom unionen skulle mellan 13 och 20 miljarder Euro sparas om året, bara på grund av bättre luft. Resan mot klimatneutralitet kommer dessutom gynna både jobb och välfärd genom nya innovationer och tekniklösningar.

Flera konservativa debattörer försöker hävda att det skulle vara tryggast att sitta still i båten, låta andra länder i världen öka takten först. Argumenten från den konservativa gruppen (EPP) i Europaparlamentet för varför de inte vill ha 60 procents klimatutsläppsminskning till år 2030, är framförallt att det minskar konkurrenskraften mot tredje land.

Jag anser precis tvärtom att vår tydlighet om att få bort det fossila från ekonomin ger europeiskt näringsliv en fördel i den globala konkurrensen. Resan vi har påbörjat är historisk och bortom föroreningarna skymtar en bokstavligt talat klarare framtid där såväl jobb, välstånd, liv och hälsa värnas.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)