Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND (S): Även sjöfarten måste betala för sina utsläpp

Jag distansarbetar från hemmet och njuter av den vackra svenska högsommaren från mitt kontorsfönster. Utanför betar två hästar.

Det är svårt att förstå att världen kan ha några problem överhuvudtaget en sådan här dag när allt är så vackert.

Vi lever i en tid då den globala upphettningen redan orsakat extremväder som driver människor på flykt ...

Tyvärr är världen inte bara lugn och behaglig. Vi lever i en tid då den globala upphettningen redan orsakat extremväder som driver människor på flykt och utrotning av många arter. Coronapandemin har drabbat många och riskerar nu också att fördubbla antalet svältande i världen. Den biologiska mångfalden är hotad och allt fler arter försvinner från vår jord. Forskarna talar om den sjätte utrotningstiden, det är lätt att tyngas.

Jag ägnar vanligtvis lejonparten av min tid till klimat- och miljöfrågorna, och denna sommar går nästan all kraft till EU:s klimatarbete. Min roll som huvudförhandlare för den nya europeiska klimatlagen innebär att schemat är smockat med möten, men jag har under de senaste veckorna också arbetat med sjöfartens utsläpp och hur dessa ska redovisas.

I veckan röstade vi i miljöutskottet om den rapport om sjöfartens utsläpp som jag har varit med och förhandlat. Sjöfarten har hittills sluppit ta ansvar för sina klimatutsläpp, och det är helt oförenligt med Parisavtalet.

Jag och min politiska grupp med europeiska socialdemokrater tycker att det är självklart att alla sektorer måste ställa om till klimatneutral energianvändning ...

Det mest omdebatterade förslaget i rapporten om sjöfarten handlade om huruvida vi skulle föreslå ett eget utsläppshandelssystem (emission trading system, ETS) för trafiken till sjöss. Jag och min politiska grupp med europeiska socialdemokrater tycker att det är självklart att alla sektorer måste ställa om till klimatneutral energianvändning, men den konservativa förhandlaren var emot. Vi vann dock omröstningen i miljöutskottet och det är ett första steg i rätt riktning.

Jag anser att sjöfarten måste ingå i EU:s utsläppshandelssystem för att få sektorn att minska sina växthusgasutsläpp. Dessutom krävs en lagstiftad årlig minskning av utsläppen. Enligt nuvarande beräkningar ser utsläppen från sjöfarten ut att gå åt fel håll med ökningar på mellan 50 procent och 250 procent fram till år 2050 – något som helt går emot vad planeten behöver.

Alla sektorer, inklusive stora lastfartyg och enorma färjor, måste bidra om vi ska klara klimatomställningen. De som släpper ut mest måste också betala mest för sina utsläpp. Detta är självklart. För mig har också pandemin stärkt min vilja att arbeta förebyggande gentemot andra kriser så att världen inte ska uppleva de värsta scenarierna av den globala upphettningen.

Jag tror på konservativa motståndares förmåga att ändra sig.

Ibland känns det övermäktigt att förstå hur vi ska kunna ställa om världen i en hållbar riktning. Jag tror ändå på människans förmåga att lyckas. Jag tror på konservativa motståndares förmåga att ändra sig. Jag tror att vi kan bygga om samhällen när vi vill och att vi är villiga att göra det när motivationen finns. För vi är många som vet att de ovan nämnda globala hoten hänger samman, och att vi måste rädda världen, en klimatlag, en reglering och ett omställningsincitament i taget.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)