Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland (S): En vecka i Strasbourg – en kokande gryta

En vecka i Strasbourg är ungefär som att befinna sig i en kokande gryta med en mängd debatter och världsutmaningar som ska angripas på ett så logiskt och rationellt sätt som möjligt, samtidigt som debatten går het.

I veckan debatterade vi klimatnödläge, brexit, flyktingarna på Medelhavet, Turkiets invasion av nordöstra Syrien och därefter en rad länder i världen där HBTQ-rättigheter angrips, bland annat Uganda där homosexuella ska kunna straffas med dödsstraff.

Fast världen har aldrig blivit bättre av hopplöshet och vanmakt.

Det är lätt att bli desillusionerad och arg, tänka att världen blivit galen samt känna hopplöshet. Fast världen har aldrig blivit bättre av hopplöshet och vanmakt. I de stunder dessa känslor tränger sig på minns jag Helga Henschens vackra och starka dikt ”tala”:

ord kan bli floder

ord kan öppna portar

och bygga broar

ord kan störta tyranner

om tillräckligt många

av oss

beväpnar sig med ord

tala tala

det är vår skyldighet

mot dem som talade

medan de ännu

hade läppar

Det spelar roll när vi samlar progressiva reformkrav för klimatet och kräver att EU-kommissionen agerar starkare för att vi befinner oss i ett klimatnödläge.

... avgörande att EU inte stillatigande ser på när totalitära ledare som Turkiets Erdogan invaderar nordöstra Syrien.

Det är avgörande att EU inte stillatigande ser på när totalitära ledare som Turkiets Erdogan invaderar nordöstra Syrien. Invasionen är olaglig och omvärlden måste göra allt för att få Turkiet att dra sig tillbaka.

Det är också avgörande att EU agerar med fördömanden när länder i världen kränker mänskliga rättigheter och ger sig på HBTQ-personers rättigheter. Vi ska inte tyst se på när människor kränks, fängslas eller mördas på grund av sexuell läggning.

... det finns människor som tycker sig ha rätt att förstöra livet för en medmänniska.

Jag blir extremt provocerad av att det finns människor som tycker sig ha rätt att förstöra livet för en medmänniska. Ta kärlek, liv och kraft från någon som inte begått något brott, bara för att denne lever sitt liv utanför normen.

På samma sätt har jag Helga Henschen i huvudet när jag hör hur min kollega blir nätmobbad och stundtals hotad på grund av Brexit.

Den grova debatten, de många populisterna (inklusive premiärministern) uppviglar till ett debattklimat där det normaliseras att vara grov, vilja missförstå och göra sig löjlig gentemot politiska motståndare. Självklart hetsar det också nätaktivister som känner sig större genom att förminska andra.

Hon är min hjälte i vardagen, de skulle bara veta hur hon kämpar för att britterna ska få det så bra det går...

Det gör mig ont att höra om den pressen mot min brittiska kollega, som jag vet har kämpat dag och natt för att förbättra villkoren vid ett Brexit, alltid på medborgarnas, löntagarnas och miljöns sida. Hon är min hjälte i vardagen, de skulle bara veta hur hon kämpar för att britterna ska få det så bra det går med detta förhatliga brexit.

Helga. Jag talar. Jag ...

”skriver ord på papper

på väggar och plakat

bär orden genom staden

högt över huvudet

så alla kan se

dela ut flygblad

om frihet, motstånd, människovärde

fred solidaritet”