Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland (S): EU:s Iranpolitik har hamnat i skuggan av USA

Precis som för många andra har början av detta år präglats av chocken då Iran sköt ner ett passagerarplan med 176 personer ombord, varav flera svenskar. Det är alltid djupt tragiskt när människoliv släcks i förtid.

Denna gång är det också så förfärligt att det är en olycka som förmodligen inte hade inträffat om inte konfliktupptrappningen mellan USA och Iran stressat militären att agera. Barn och ungdomar med hela livet framför sig fick betala det yttersta priset för att länderna agerar i affekt gentemot varandra.

En älskad mamma, pappa, barn och barnbarn. Familjer vars ljus har släckts för alltid. Allt på grund av politiker som inte värderar fred och stabilitet.

Vi ser lyckan i bilder från tiden före kraschen. Familjer på semester, som sista kortet när de strålar mot kameran. En älskad mamma, pappa, barn och barnbarn. Familjer vars ljus har släckts för alltid. Allt på grund av politiker som inte värderar fred och stabilitet. Det gör ont att tänka på de familjer som fått lyckan förstörd och vars älskade aldrig mer kommer tillbaka.

Jag sitter i de delegationer i Europaparlamentet som riktas gentemot Iran respektive USA. Det senaste året har inneburit en upptrappning i ord och handling till något som liknar kalla kriget. USA:s utträde från kärnenergiavtalet och dess särskilda ekonomiska sanktionsprogram mot Iran har bidragit till reaktioner som leder i fel riktning.

I slutet av 2019 upplevde landet därför de största folkliga demonstrationerna sedan revolutionen för 40 år sedan.

För den iranska befolkningen har de ekonomiska sanktionerna spätt på en redan negativ utveckling, där allt fler upplever svårigheter med försörjning och brist på viktiga handelsvaror som mediciner och livsmedel. Den sociala oron sprider sig som en följd av detta spär på ilskan mot regimen som alltid finns där latent. I slutet av 2019 upplevde landet därför de största folkliga demonstrationerna sedan revolutionen för 40 år sedan.

Regimen valde att svara hårt – ett hundratal dödade och tusentals fängslande demonstranter. Trots detta fortsätter demonstrationerna och senast förra veckan försökte regimen att kväsa upproret genom att brutalt slå ner demonstranter.

... det kräver en tydlighet gentemot Iran i kravet om respekt av kärnavtalet, mänskliga rättigheter och internationella konventioner.

EU har en viktig roll att främja en fredlig utveckling i Iran och Irak samtidigt som vi behöver kräva respekt för mänskliga rättigheter. Uppgiften är mångfasetterad då det kräver en tydlighet gentemot Iran i kravet om respekt av kärnavtalet, mänskliga rättigheter och internationella konventioner.

Samtidigt behöver EU markera att det är oacceptabelt att agera mot internationell rätt och klampa in som en elefant i ett glashus. USA:s agerande har eskalerat konflikten och inneburit att människor dödats. För EU har det länge varit svårt att föra egen Iranpolitik då vi hamnar i USA:s skugga. Där måste vi tänka om, det kommer ta lång tid - men EU måste utveckla en starkare position i Iranfrågan.

Jag tänker fortsätta kräva av honom och medlemsländerna att situationen i Iran sätts högre på agendan denna mandatperiod.

Både för världens säkerhet och för folket i Iran hoppas jag att EU-kommissionens nya chef för utrikesfrågor, socialdemokraten Josep Borrell, vill det. Jag tänker fortsätta kräva av honom och medlemsländerna att situationen i Iran sätts högre på agendan denna mandatperiod.

Min beslutsamhet ökar när jag tänker på de som omkom i flygkraschen.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)