Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND (S): Från kol- och stålunion till en klimatneutral union

Två månader har gått sen jag och familjen åkte till Sverige och lämnade ett nedstängt Belgien bakom oss. Sen dess har jag ägnat nästan all min vakna tid åt digitala möten i rollen som Europaparlamentets huvudansvariga förhandlare för EU:s klimatlag.

En och annan frågar mig om detta verkligen är prioriterat nu? Jag svarar samma sak till alla, ”det har aldrig varit viktigare!”

Den minskade användningen av fossila bränslen på grund av den nuvarande hälsokrisen är än så länge för liten för att ge något utslag i mätningarna.

Det högsta värdet av koldioxid i atmosfären i mänsklighetens historia uppmättes den första maj i år. För många är det förvånande, nu när färre kör till jobbet och så många transporter uteblivit. Den minskade användningen av fossila bränslen på grund av den nuvarande hälsokrisen är än så länge för liten för att ge något utslag i mätningarna. Det sprids bilder på nätet som visar renare luft i dag än för två månader sedan, men det är partiklar som bilderna visar, inte koldioxid, den gasen är genomskinlig.

En nyligen publicerad klimatstudie gör beräkningen att för varje grad som jordens medeltemperatur stiger riskerar ytterligare en miljard människor leva i ett extremt varmt klimat och därmed tvingas på flykt. Dessa studier visar att vi måste ställa om snabbt om vi ska klara att stoppa den globala upphettningen vid Parisavtalets 1,5 grader, ni vet - överenskommelsen som världens länder enades om för att stoppa denna pågående världskatastrof.

Om vi inte agerar snabbt riskerar världen nämligen att det uppstår en mängd nya kriser som den globala upphettningen leder till.

Vi måste nu alltså lösa två kriser samtidigt. Vi har dels den akuta krisen som pandemin innebär. Men parallellt som det arbetet pågår måste vi fortsätta klimatarbetet med samma kraft och ambition som innan. Om vi inte agerar snabbt riskerar världen nämligen att det uppstår en mängd nya kriser som den globala upphettningen leder till.

EU:s klimatlag syftar till att EU ska klimatneutralt senast år 2050. Det är ett historiskt skifte som nu sker, från kol- och stålunion till klimatneutral union. Forskningen visar dock att vi behöver mer ambition än så. Jag föreslår därför i rollen som ansvarig förhandlare för klimatlagen att lägga förslag som inte bara syftar till klimatneutralitet. Jag valde också följa forskarnas råd om hur vi bör agera för att inte överskrida Parisavtalets 1,5 grader.

... bättre uppföljning av efterlevnaden av Parisavtalet bland annat genom införandet av en koldioxidbudget och inrättandet av en oberoende forskningspanel på EU-nivå ...

Mina förslag är bland annat högre takt på koldioxidreduktionen till år 2030, med större krav på medlemsländerna, bättre uppföljning av efterlevnaden av Parisavtalet bland annat genom införandet av en koldioxidbudget och inrättandet av en oberoende forskningspanel på EU-nivå som ska utvärdera om utsläppen faktiskt också minskar tillräckligt.

Nyligen blev min rapport klar och ska nu översättas till de officiella EU-språken innan jag ska presentera den för miljöutskottet i Europaparlamentet. Nu startar arbetet med att övertyga och samarbeta om lösningar så att få vi får en majoritet i Europaparlamentet för klimatlagens utformning. Jag hoppas att majoriteten har tagit del av forskningen och att de talar med sina barn och barnbarn om saken innan de bestämmer sig.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet