Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland (S): Hon borde göra mer mot farliga ämnen i vår vardag

Just nu är Europaparlamentet mitt uppe i en intensiv period av utfrågningar av de tilltänkta kommissionärerna som ska ingå i Ursula von der Leyens EU-kommission fem år framåt.

Alla partigrupper deltar och arbetet med att ta fram skarpa, knivvassa frågor har pågått i några veckor nu.

Mitt fokus under veckan har varit utfrågningen av den föreslagna hälsokommissionären Stella Kyriakides. Som samordnare för den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentets miljöutskott leder jag arbetet med utfrågningarna som berör klimat, miljö och folkhälsa.

Det är givetvis en enormt viktig portfölj och därför är utfrågningen av henne en av mina absoluta prioriteringar.

Om hon godkänns som kommissionär kommer Kyriakides att vara högst ansvarig för EU:s arbete att förbättra medborgarnas hälsa. Det är givetvis en enormt viktig portfölj och därför är utfrågningen av henne en av mina absoluta prioriteringar.

Jag vill att EU-kommissionen växlar upp arbetet med att förebygga hälsorisker och sjukdomar. Vi måste ta krafttag mot själva orsakerna till varför människor blir sjuka och mår dåligt. EU kan spela en aktiv roll för att förbättra vår hälsa. Det handlar dels om att säkerställa att de mediciner vi använder är säkra och effektiva, det är självklart.

...så att vi enklare kan göra informerade val om till exempel vad vi äter...

Unionen har dock också ett ansvar att ge oss medborgare bra och tydlig information så att vi enklare kan göra informerade val om till exempel vad vi äter, som kan förebygga att vi blir sjuka.

En viktig del av arbetet framöver handlar också om att säkerställa ett fullgott skydd mot farliga ämnen i vår vardag. Särskilt allvarligt är hotet från kemikalier som är hormonstörande.

Ändå ger EU:s regelverk i dag inget skydd mot hormonstörande kemikalier ...

Vi exponeras i dag för en rad ämnen som har skadlig inverkan på vårt hormonsystem. De finns överallt – i matförpackningar, kläder, hygienprodukter och barnens leksaker. Ändå ger EU:s regelverk i dag inget skydd mot hormonstörande kemikalier i de här produkterna. Det är förstås helt oacceptabelt. Jag kräver av EU-kommissionen och den föreslagna hälsokommissionären Kyriakides att de utan omsvep ska presentera lagstiftning för att förbjuda de här farliga kemikalierna. Och de måste bort nu.

I morgon tisdag är det dags för utfrågning av socialdemokraten från Nederländerna, Frans Timmermans. Han är sist ut i första omgången. Han har blivit EU:s klimatgeneral med sitt ansvar för ”European Green Deal” förutom att vara förste vice ordförande. Han blir alltså en nyckelspelare för unionens klimatstrategi med ett stort och tungt ansvar på axlarna.

Inget annat är möjligt i detta nödläge som råder för klimatet och vår framtid.

För mig är det av absolut största vikt att EU fastställer vårt klimatmål och att vi omedelbart börjar styra dit. Inget annat är möjligt i detta nödläge som råder för klimatet och vår framtid.

Att skydda klimatet, miljön och hälsan är grundplåtar i EU:s arbete – och helt nödvändiga delar i den omställning till ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Europa som jag kämpar för. Denna vecka har vi i parlamentet möjligheten att styra i vilken riktning vi vill att EU-kommissionen och EU framöver ska utvecklas - jag tänker göra det mesta av den möjligheten!

Jytte Guteland

Europaparlamentariker (S)