Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland (S): Hur mycket kemikalier har du i kroppen lilla vän?

Europaparlamentet är stängt i augusti och vi parlamentariker har semester. I år känns den välbehövlig, efter valrörelse och en sommar med förhandlingar om vilka utskott vi ska arbeta med den kommande mandatperioden.

Jag brukar använda denna sena sommarmånad till annat än jobb. Favoritsysselsättningarna är utflykter med barnen, svampplockning, ridning och joggingturer med hunden.

Allt ifrån hur jag ska undvika plastpåsar och andra engångsplaster, till hur mycket kemikalier vi har i naturen och i vår vardag.

Men klimat- och miljöfrågorna finns alltid med i tankarna, också under semestern. Allt ifrån hur jag ska undvika plastpåsar och andra engångsplaster, till hur mycket kemikalier vi har i naturen och i vår vardag.

Nyligen gjorde jag ett blodtest för att undersöka hur många olika kemikalier jag har i min kropp (även Margot Wallström deltog i studien). I veckan samtalade jag med professor Åke Bergman, som ansvarar för undersökningen, om vad jag kan förvänta mig. Utan att föregå resultatet som vi presenterar i september, så kan jag nämna att jag förmodligen precis som alla andra utsätts för en cocktaileffekt av kemikalier, varav flera hormonstörande.

Den visade att vi systematiskt underskattar den hälsorisk som kemikalieblandningar utgör.

Det EU-finansierade internationella forskningsprojektet EDC-MixRisk, där Selma-studien från Karlstads universitet har en stor del, presenterade sina resultat i mars i år. Den visade att vi systematiskt underskattar den hälsorisk som kemikalieblandningar utgör.

Värmländska kvinnor och barn har studerats mer ingående. Selma-studien har följt mer än 2 000 mor/barn-par från tidig graviditet och förlossning, och vidare upp i skolåldern. Åke Bergman beskrev resultatet som oroande.

- Exponering för konstgjorda kemikalier – och då särskilt hormonstörande ämnen – under fosterperioden är det som oroar mest. Detta på grund av att det kan leda till irreversibla förändringar i utvecklingen av organ och vävnader och ökad mottaglighet för sjukdomar senare i livet, säger Åke Bergman om resultaten från Selma.

...75 procent av de 54 olika kemikalier som undersöktes kunde påvisas i urin och blod hos nästan samtliga 2 300 gravida kvinnorna...

Forskningen med de värmländska kvinnorna har bland annat visat att 75 procent av de 54 olika kemikalier som undersöktes kunde påvisas i urin och blod hos nästan samtliga 2 300 gravida kvinnorna som ingick i studien, vilket tydligt visar att vi är exponerade för blandningar av kemikalier.

Samtidigt visade forskningen att exponering av kemikalieblandningar under graviditeten påverkade barnens hälsoutveckling inom tre områden: metabolism och tillväxt, könsutveckling och neurokognitiv utveckling.

Detta är enormt allvarligt för folkhälsan. Trots det blundar många myndigheter och beslutsfattare för vilka risker människor utsätts för om vi inte skärper gränsvärden och förbjuder ämnen som är farliga.

Mitt mål är en giftfri vardag för alla, där vi kan vara trygga med att försiktighetsprincipen skyddar såväl barn som bin ...

Jag hoppas att mitt blodtest, när det presenteras i september, ska väcka ledamöterna i Europaparlamentet så att de blir medvetna om hur alla påverkas och att de själva inte lever i en giftfri vardag. Det hoppas jag ska skaka om. Det vore inte en dag för tidigt! Mitt mål är en giftfri vardag för alla, där vi kan vara trygga med att försiktighetsprincipen skyddar såväl barn som bin för en hälsosam framtid.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)