Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND (S): Jag åker längdskidor på blaskig snö i corona-tider

För en vecka sedan trodde jag att jag skulle vara i Bryssel åtminstone fram till påsk. Kunna ägna tiden åt att förhandla EU:s klimatlag, hålla sedvanliga möten och som vanligt rösta om en rad olika frågor. I stället fattades en mängd beslut om coronaviruset som förändrade hela min (och många andras) vardag.

Europaparlamentet stängde, åtminstone en vecka – men troligtvis längre eftersom många kollegor inte kan lämna sina hemländer. Äldsta sonens skola stängde och beslutade att detta gäller fram till efter påsk vilket betyder fem veckor. Simskolan för den yngsta ställde in, födelsedagskalaset till helgen blev uppskjutet. Alla restauranger, caféer och aktiviteter i stan stängde. Samtidigt gav nyheterna besked som tydde på att det framöver kunde bli svårt att ta sig mellan Sverige och Belgien.

Snabbt fick jag fatta beslut om att åka hem och nu handlar vardagen om att följa utvecklingen och samtidigt försöka jobba med de långsiktiga frågorna som inte kräver snabba möten med kollegor i Europaparlamentet.

... väl avvägda beslut som ska hjälpa svenska folket att klara corona och samtidigt se till att vardagen fungerar.

I Sverige kämpar regeringen med att fatta väl avvägda beslut som ska hjälpa svenska folket att klara corona och samtidigt se till att vardagen fungerar. De tar stöd av vetenskapliga råd och gör enligt mig ett bra jobb. I flera av EU:s medlemsländer ser utvecklingen värre ut, men gemensamt för alla regeringar är att de måste balansera besluten så att de inte får oönskade effekter. I de flesta länder är stora evenemang förbjudna just nu – det förs diskussioner om hur man ska göra med skolor, men många är fortfarande öppna, sjuka uppmanas vara hemma och mycket försiktiga. Riskgrupper och äldre uppmanas att skydda sig.

I denna tid är det svårt att ge kloka råd. Det bästa är att lyssna på folkhälsomyndigheten och vår regering. Jag förlitar mig till att de har betydligt mer forskning och erfarenhet än vi andra tillhands. Europaparlamentet kan komma att spela en roll om det behövs beslut för att förhindra problem mellan EU-länderna. Ett sådant exempel är att vi inte vill se halvtomma flyg för att bolagen är rädda att förlora sina slottar framöver om de inte använder dem nu.

Det bästa vore om Europaparlamentet för en gångs skull kunde rösta digitalt så att vi slipper riskera att sprida corona mellan medlemsländerna.

Det kan komma en rad sådana praktiska frågor som behöver hanteras. Det bästa vore om Europaparlamentet för en gångs skull kunde rösta digitalt så att vi slipper riskera att sprida corona mellan medlemsländerna.

Det är svårt att sia om när smittan är stoppad. Det mesta är därför osäkert. Tankarna går givetvis först till de människor som smittats, både i vårt eget land och i resten av världen. Samt till alla hjältar inom sjukvården som jobbar dag och natt för att hjälpa andra.

Jag åker längdskidor på blaskig snö, joggar med hunden och rider.

Jag har också några små vägledande tankar i mitt huvud som inte kan vara fel eller strida mot någon vetenskap och som jag gör själv för att hålla humöret uppe. Jag ringer mina äldre släktingar när jag inte kan besöka dem. Jag tränar sådana sporter där jag är ensam – som råkar sammanfalla med det jag gillar. Jag åker längdskidor på blaskig snö, joggar med hunden och rider. Jag planerar också att ta tag i en del surdegar som kräver tid. Jag hoppas att du som läser detta också hittar en strategi genom corona!

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet (S)