Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jytte Guteland (S): Mitt nyårslöfte för klimatet

Sitter på tåget till Strasbourg och planerar sista veckan före jul. Nyss hemkommen från Madrid och klimatmötet (COP25) där, inser jag att även detta kommer att bli en klimat- och miljövecka för oss Europaparlamentariker.

Vi ska nämligen ha vår första debatt om den nya EU-kommissionens stora projekt kommande år. Den så kallade gröna given, känd som ”Green New Deal” eller ”The European Green Deal”. Kärt barn har många namn.

Det behövs ny energi efter den förra veckans besvikelse i Madrid.

Den gröna given kommer lägligt. Det behövs ny energi efter den förra veckans besvikelse i Madrid. Trots goda intentioner från EU och långa förhandlingar mellan världens länder, nåddes under klimattoppmötet ingen överenskommelse om Parisavtalets viktigaste regler.

Den så kallade regelboken handlar om hur man ska undvika dubbel bokföring av utsläppsminskningar mellan länderna och om hur regelverket bäst utformas för att garantera att ländernas nationella åtaganden ökar för att få ner utsläppen. Trots förväntningar och hårt arbete blev det inget beslut om regelboken, vilket är en stor besvikelse.

En positiv sak är att det denna gång var bättre med ”no deal” än en ”bad deal”. Det hade varit sämre inför nästa års mycket viktiga och mer politiska klimattoppmöte i Glasgow, om länderna hade beslutat att acceptera regler som ger kryphål för att tolka reglerna så att större utsläpp tolereras.

EU måste prioritera klimatarbetet mer än allt annat och i en högre takt ...

Strax före klimattoppmötet i Madrid utlyste Europaparlamentet ett klimatnödläge. En viktig signal för att uppmärksamma, inte bara det politiska systemet utan även allmänheten, om att det faktiskt är allvar. EU måste prioritera klimatarbetet mer än allt annat och i en högre takt de kommande åren, om vi ska ha en chans att stoppa den globala uppvärmningen. Jag tror att klimatnödläget ökade allas förväntan på klimatkonferensen också.

EU-kommissionen lanserade sin nya färdplan för Europa samtidigt som Madridmötet, en plan som kallas ”The European Green Deal”. Jag måste säga att jag är positivt överraskad. I över fem år har jag i min roll som parlamentariker drivit att Europa ska ledas och granskas från en hållbar riktning och att all politik ska handla om en hållbar framtid, såväl ekologiskt som socialt. Nu säger EU-kommissionen att detta är den stora politiska prioriteringen för kommande år. Äntligen!

Han inleder arbetet med att försöka skapa en ny klimatlag för unionen.

Det är också bra att arbetet med den gröna given leds av min partikollega från Nederländerna, kommissionär Frans Timmermans. Det känns tryggt att veta att han kommer att säkerställa våra socialdemokratiska krav på arbetet. Inte minst för att Europa också ska bli den första klimatneutrala kontinenten. Han inleder arbetet med att försöka skapa en ny klimatlag för unionen.

Med det sagt är saken givetvis inte biff. Tvärtom. Nu startar arbetet. Det finns en rad frågetecken och flera kritiska delar. ”Green Deal” är ännu framför allt en färdplan som måste fyllas med innehåll. I veckan startar vi med en debatt här på plenarsessionen om de förväntningar vi har i Europaparlamentet.

Låt nästa decennium bli vändningen för klimatet. Det ska jag ha som nyårsönskan och löfte. Men före det, vill jag passa på att önska er alla en God Jul!

Jytte Guteland

Europaparlamentariker (S)