Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JYTTE GUTELAND (S): Till nyårshelgen kan vi ha de första doserna av vaccin mot covid 19

Nyheterna om att flera covid-19 vaccin är i slutfasen för godkännande var ett välkommet ljus i novembermörkret.

I Sverige kan de första doserna finnas på plats redan till nyårshelgen. Sverige deltar i EU-kommissionens samarbete om gemensamma förköpsavtal av vaccin mot covid-19 och har tecknat avtal om så många doser, av olika vaccin, att det skulle räcka till hela befolkningen, givet att de blir godkända för användning.

Att gå igenom bilder i mobilen som togs före mars i år kan nästan kännas som att besöka en annan planet.

Även om det kan dröja, är vi många som längtar efter normalitet och ett liv som påminner om det vi hade före pandemin. Att gå igenom bilder i mobilen som togs före mars i år kan nästan kännas som att besöka en annan planet. Mot bakgrund av ovanstående debatterade Europaparlamentet EU-kommissionens nya läkemedelsstrategi i veckan. En av de viktiga punkterna gällde hur vi kan förbättra samarbetet på området och se till att vi får en tryggare läkemedelsförsörjning i EU.

Coronakrisen har på ett tydligt sätt visat att Europas befolkning och våra medlemsländer är mer sårbara än vad vi kanske velat tro. Under den enorma utmaning som denna globala pandemi innebär för vårt samhälle har samarbetet mellan EU:s länder inte alltid fungerat så väl som vi kunnat förvänta oss. I ett flertal länder har människor lidit brist på grundläggande läkemedel och livsavgörande medicintekniska produkter som till exempel respiratorer, eller handsprit och ansiktsmasker.

Alla människor har rätt till en god hälsa, kvalitativ vård och säkra och effektiva läkemedel som alla har råd med. Detta är grundläggande för ett rättvist välfärdssamhälle. Vi har därför många lärdomar att göra både på den svenska och den europeiska nivån.

... så att vi kan motverka att någonsin igen hamna i ett läge där medborgare drabbas av brist på grundläggande läkemedel ...

Ett välkommet initiativ är att EU-kommissionen kommit med ett förslag på en ny läkemedelsstrategi, för att möta dagens brister och för att öka stabiliteten. Strategin syftar till att stärka Europas strategiska oberoende så att vi kan motverka att någonsin igen hamna i ett läge där medborgare drabbas av brist på grundläggande läkemedel och livsavgörande medicintekniska produkter, när sådana finns utvecklade.

Vi måste helt enkelt stärka samarbetet på hälsoområdet, öka tryggheten och underlätta EU-ländernas samverkan också vad gäller till exempel prissättning, betalning och upphandling av läkemedel.

EU:s lagstiftning för läkemedel behöver nu ses över. Mer behöver göras för att stärka transparensen i läkemedelsbolagens prissättning. Varken medlemsländer eller medborgare ska ekonomiskt skinnas av läkemedelsbolag som ser sin chans i pandemins desperation. Samtidigt är det viktigt att stötta läkemedelsbolagens förutsättningar att investera i nya och bättre läkemedel. Det är en ständig balans.

... den uppenbara risken för antibiotikaresistens som världen redan tampas med.

I Europaparlamentets debatt fördes också frågan om riskerna för nya hälsokriser fram och framförallt den uppenbara risken för antibiotikaresistens som världen redan tampas med. EU måste göra betydligt mer för att minska riskerna för att detta inte ska bli nästa stora globala hälsohot. Det handlar bland annat om forskning, minskad antibiotikaanvändning hos människa men framförallt hos djuren och en bättre djurhållning. Jag förväntar mig mer konkreta förslag från EU-kommissionen också på det området.

Jytte Guteland

Ledamot i Europaparlamentet