Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffestugan öppen tack vare Margareta

Risken var i våras överhängande att kaffestugan vid Trehörnings masugn inte skulle kunna hålla öppet i sommar. Men så klev Margareta Granberg in i bilden. Tack vare hennes arbetspraktik kan det serveras kaffe och smörgåsar i det natursköna området även i år.

Samhällsrådet har drivit kaffestugan vid masugnen sedan 1992, och inkomsterna från den är ett välkommet tillskott till föreningens kassa.

Viktig inkomst

Vid sidan av kolförsäljningen från den egna milan är det den viktigaste inkomsten, som gjort att man kunnat arrangera andra aktiviteter under resten av året.

Kaffestugan håller öppet under fredagskvällen och helgeftermiddagarna, och föreningens medlemmar kokar kaffe, breder smörgåsar och står bakom disken.

Problem i våras

Men i våras verkade det som att det inte skulle kunna gå att ha den i gång. Det fanns inte tillräckligt med folk som ville jobba ideellt för att fylla passen.

– Det hade varit ett väldigt avbräck för föreningen. Dessutom är folk vana vid att kunna stanna till här och det är många från Mariedamm som kommer hit. Det finns ju ingen annan samlingspunkt, säger Bertil Olsson, ordförande i Mariedamms samhällsråd.

Så han hörde av sig till Arbetsförmedlingen, som ordnade så att Margareta Granberg, som varit sjukskriven i sju år med kronisk smärta, fick komma och jobba med aktivitetsstöd. Hon fyller tre av de tolv passen som krävs i veckan.

– Det här känns jätteroligt och jag trivs bra! Visst jag kan vara helt slut på måndagen efter att ha jobbet hela helgen, men det är det värt. Det är oftast inte så betungande, utan man kan ju sätta sig och fika en stund om man behöver det eftersom vi alltid är två som jobbar, berättar Margareta.