Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaj som riskerar rasa rustas upp för miljoner

Kajen vid Fisktorget kan rasa ut i sundet. Den har utgjort en risk sedan 1980-talet, men planerna att rusta upp den har ständigt lagts på is. Nu verkar det som att det kommer bli gjort, till en kostnad av 2,7 miljoner kronor.

Redan 1980 gjordes en undersökning av kajen, och då konstaterades att träsponten, som ska förhindra utras av material, var nedsatt med 50 procent på vissa sträckor och helt raserad på andra. Tillfälliga lösningar, som att med fiberduk hålla ytmaterialet på plats, har använts, men situationen börjar nu bli akut.

Mycket vatten har flutit i sundet sedan dess och vid ett flertal tillfällen har restaurering av kajen varit på dagordningen. Men det har hela tiden fallit på att det blivit för dyrt. Nu har kommunstyrelsen beslutat att projektet ska upp på investeringslistan igen. Genom att göra jobbet med kommunens egen personal kan kostnaderna hållas nere. Ändå beräknas det gå på 2,7 miljoner.

Och det är relativt bråttom. Vattendomen som tillåter arbete i området går ut i april 2011. Dessutom är det en risk att kajen ska rasa, med personskador som följd.

– Det är inte så att att den riskerar att rasa vilken sekund som helst, inte hela sträckan samtidigt. Men det kan bli mindre utras och det är alltid obehagligt, så det finns ingen anledning att ha det här området öppet. Vi ska spärra av och sätta upp skyltar så att ingen går ner till kajen, säger Bo Lindh, gata- och parkchef på kommunen.

Detta måste ske innan turistsäsongen, menar han. Tanken är att börja med arbetena i höst.

– Däremot finns inga pengar till parkytan. Det har ju varit tal om att göra någon speciell utsmyckning där, men det får vi ta när ekonomin blir bättre, säger Bo Lindh.