Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaksugna i kö på Tingsgården

Det börjar bli en god tradition. För andra året har det arrangerats en kakfestival i Sköllersta tingsgård.

Annons

Några späda barn sågs äta mosad banan, i övrigt var det kakor för hela slanten på tingsgården.

– Det var så uppskattat förra året att vi var tvungna att köra i år också, förklarar Sophia Norrtorp, som höll i trådarna vid festivalen.

Antalet tävlande bidrag var i stort sett lika många som förra året, det vill säga knappt 20 stycken. Den stora skillnaden var att det nästan uteslutande var barn som stod för bakandet.

En av de unga bagarna som ställde upp med en väl tilltagen trave godiskakor var Linus Loodh. Efter ett antal provbakningar där hemma, som fyllt frysen, var han nöjd med sina tävlingsbidrag.

– Det var kakor jag hittade i en bok, förklarar Linus som snart fyller sex år.

Visst är det gott att äta kakor men trots allt så är Linus mer road av degen och skapandet.

– Det är roligast att baka, säger Linus.

Den fem personer starka juryn tog först in bakverken med ögonen och satte poäng på det rent visuella.

– Det känns jätteroligt att få frågan att vara med i juryn, säger Monika Björn, som gjorde ett av förra årets vinnarbidrag.

– Jag tycker jättemycket om att vara med och bedöma bakverken med ögonen, sedan blir det spännande att se om de smakar lika bra, säger Monika.

Innan de ”vanliga” kaksugna besökarna fick fylla sina fat fick juryledamöterna ta det de behövde för sitt jobb. Efter det blev trängseln stor runt buffébordet. Det tog inte många minuter innan det bara återstod smulor av flera av bakverken.

Vid ett bord lite avskilt från de andra kaffeborden satt juryn. De tog sitt jobb på allvar och tog, precis som vinprovare, en mun vatten mellan de olika smakprovningarna för att rensa smaklökarna.

Efter en knapp timme tillkännagavs vinnarna.

Även de som inte var med vid kakfestivalen har chans att njuta av de vinnande bidragen – förutsatt att man bakar dem själv. Recepten kommer så småningom att finnas på föreningen Tingsgårdens hemsida.

Norrtorp.

Annons